Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Fel ventilation vid totalentreprenad

Hej, jag och min man genom totalentreprenad av ett stort svenskt företag. Ganska tidigt i processen märkte vi att det var många missförstånd som grundade sig i att säljarna (som är "konsulter" för husföretaget) inte riktigt hade kolla på vad de kunde sälja med och inte. Det mesta har ordnat sig men en stor punkt är vi oense om, ventilationen. Vi anser att de har sålt en speciell ventilation till oss och de säger att det är omöjligt då den inte ingår i "paketet" för just vårt hus. I papper och skriftlig kommunikation mellan oss och husföretaget/säljarna står finns både namnet på den ventilation vi trodde det var nämnt men även den dom säger det är. Huset står nu färdigt och vid besiktning höll besiktningsmannen med oss och det står som en punkt att ventilation är felaktig. Vi håller just nu 10% av totalpriset för huset för detta och den del andra punkter. Vilka rättigheter har vi om vi inte kommer överens? Kan vi bara avsluta vårt samarbete och behålla pengarna. De har redan gått över tiden då felaktigheterna skall åtgärdas och visar inget intresse för dialog.

Rådgivarens svar

2018-09-19

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att ni och entreprenören har olika syn på huruvida en viss ventilation ingick i ert avtal om totalentreprenad. Därefter undrar du om du har rätt att avsluta samarbetet och behålla pengarna, efter att felet inte avhjälpts. Eftersom ni är konsumenter som beställt en tjänst, är det konsumenttjänstlagen som är tillämplig på er situation. Lagen är tvingande till konsumentens förmån, vilket betyder att företag inte får ge sämre villkor än de som finns i lagen. Vid totalentreprenader är det också vanligt att dels individuella avtal och ibland standardavtal (i det här fallet ABT 06) används för att reglera avtalsförhållandet mellan uppdragsvidare och uppdragstagare. Det är då den bestämmelse som är mest förmånlig för dig som konsument som gäller.

Allmänt om totalentreprenad

Vid totalentreprenader är tanken att entreprenören tar fram och ansvarar för ritningar, beskrivningar och att byggnaden uppfyller era funktionskrav. I och med att ansvaret ligger på totalentreprenören, är det vanligt att entreprenören själv väljer vilka lösningar som ska användas. Det förekommer dock även att beställare styr val av tekniska lösningar. Beroende på om totalentreprenaden var styrd av er när det kom till tekniska lösningar eller om entreprenören ansvarade för detta, kan svaret variera. Alla hantverkare omfattas emellertid av upplysningsplikt gentemot dig som konsument vilket innebär att den ska försöka avleda dig från att välja tekniska lösningar som inte är bra. 

Fel i tjänsten

Att ni i olika papper och genom skriftlig dokumentation har omnämnt den aktuella ventilationen tyder på att det var den som var avtalad. Tjänsten anses som felaktig om den inte stämmer överens med vad du och säljaren avtalat enligt 9 § 3 p. konsumenttjänstlagen. Om ventilationen står som felaktig har de funktionskrav ni ställt upp inte uppfyllts.

Påföljder vid fel i tjänsten

När du som konsument upptäckt fel i en tjänst och reklamerat det till entreprenören, är det i regel är det upp till entreprenören att avhjälpa felet. Om detta inte görs inom avtalad tid kan du ha rätt att häva avtalet.

Hävning

Vid hävning ska parternas prestationer återgå och ni ska försättas i samma ekonomiska situation som före avtalet, vilket för er skulle betyda precis det du frågade om - ni avslutar samarbetet och behåller era pengar. Enligt konsumenttjänstlagen ska entreprenören inom skälig tid avhjälpa felet. I standardavtal eller individuella avtal kan tiden variera. Är dröjsmålet av väsentlig betydelse, eller om syftet med tjänsten i huvudsak är förfelat och näringsidkaren insett eller bort inse detta, får konsumenten i stället häva avtalet (21 och 29 §§ konsumenttjänstlagen). Detta avgörs efter en helhetsbedömning av samtliga omständigheter. Om mer än en obetydlig del av tjänsten utförts kan det vara så att ni får häva den del som återstår av avtalet.

Andra alternativ

Om det som skett inte skulle vara tillräckligt för att leda till hävning, finns en möjlighet till prisavdrag. Det ska i så fall motsvara vad det skulle kosta att för er själva åtgärda felet. Kanske skulle en annan entreprenör i så fall kunna anlitas för att utföra tjänsten. Om ni istället väljer att avbeställa tjänsten, har entreprenören rätt till ersättning för redan utfört arbete och eventuellt för kostnader för det som inte avhjälpts.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis rekommenderar jag dig alltså att se över vad som var avtalat när ni anlitade totalentreprenören, för att se hur lång tid entreprenören har på sig att avhjälpa felen som ställts upp. Som svar på din fråga finns det möjlighet för er att avsluta samarbetet och behålla pengarna, om det tagit för lång tid för entreprenören att avhjälpa felen. Annars kan någon av de andra påföljderna ovan, eller som avtalats mellan er, bli aktuella. Som konsument har du ett utökat skydd och Allmänna reklamationsnämnden kan kostnadsfritt pröva tvister mellan konsumenter och näringsidkare. Även Konsumentverket finns till konsumentens förfogande.

Om du behöver mer hjälp kan du även vända dig till en av våra jurister som arbetar med avtalsrätt. Du kan komma i kontakt med en jurist här.

Jag hoppas att situationen löser sig och att detta besvarade dina frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.