Hej!
Min far vill att ge mig en generell fullmakt. Vi har laddat ner en generellt fullmakt blankett, men det vi inte vet är vad skulle vi göra sen! Måste vi skicka in det till nåt statligt verket, liksom, Skatteverket? Eller ska vi skicka det till Tingsrätten? Eller hålla den med oss?Dvs, måste det här fullmakten godkännas av nån, eller är det tillräckligt med att signera det med vittnena?
Tack!
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
För den aktuella frågan är avtalslagen tillämplig.
Generalfullmakt
En generalfullmakt, också kallad generell fullmakt, är en obegränsad fullmakt. Det innebär att fullmaktshavaren (dvs den som får fullmakten) har rätt att företräda fullmaktsgivaren (den som upprättar fullmakten) i de allra flesta situationerna. Fullmaktshavaren har bara rätt att göra det som fullmaktsgivaren har rätt att göra. Detta innebär att om fullmaktsgivaren förlorar sin förmåga att ingå avtal, pga fysisk eller psykisk sjukdom, innebär det att även fullmaktshavaren förlorar sin rätt att ingå avtal. Om man vill att fullmakten ska gälla när fullmaktsgivaren inte längre själv kan ingå avtal eller likande, är det en framtidsfullmakt man ska upprätta. En sådan fullmakt gäller alltså i framtiden när en person inte längre kan ha hand om sina angelägenheter. Reglerna för en sådan fullmakt regleras i lag om framtidsfullmakter.
Det finns inga särskilda formkrav för en generalfullmakt. Den behöver därmed inte vara skriftlig, registreras eller likande. Om fullmakten ska gälla för köp, byte eller gåva av fast egendom måste den dock vara skriftlig, 2 kap 27 § AvtL. Av bevisskäl rekommenderas det ändå att fullmakten alltid är skriftlig.
Din situation
Du undrar vad ni ska göra med generalfullmakten. När din far har fyllt i blanketten börjar fullmakten gälla direkt. Den behöver alltså inte registreras eller liknande. Ni kan förvara fullmakten hemma.
Observera att fullmakten bara gäller så länge din far själv har förmåga att ingå avtal. Om ni vill ha en fullmakt som gäller när din far inte längre kan göra dessa saker, är det istället en framtidsfullmakt ni ska upprätta. En framtidsfullmakt gäller alltså i framtiden, när fullmaktsgivaren inte kan ta hand om sig själv. En sådan fullmakt har en del formkrav som måste vara uppfyllda för att fullmakten ska bli giltig.
Hoppas att du fick svar på din fråga! Återkom gärna om du har fler frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.