Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Försäljning av samägd tomt utan samägandeavtal

Om två syskon äger en tomt tillsammans med hälften var och ett syskon vill sälja tomten men det andra syskonet vill inte, vem bestämmer då?

Rådgivarens svar

2020-12-07

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt, för att sedan kommentera din situation och avsluta med en rekommendation om hur man kan gå vidare.

Egendom med flera ägare
Lag (1904:48 s.1) om samäganderätt (samägandelagen) innehåller regler om då två eller flera personer äger egendom tillsammans och då är delägare av egendomen. Enligt 2 § samägandelagen är huvudregeln att åtgärder som rör den samägda egendomen som helhet kräver båda ägarnas samtycke.

Försäljning av hela egendomen
Utgångpunkten är som ovan nämnt samtycke rörande beslut om egendomen som helhet. 6 § samägandelagen säger dock att varje delägare har rätt att vända sig till tingsrätten för att ansöka om att hela egendomen ska bjudas ut till gemensam försäljning på offentlig auktion. Försäljningen sköts då enligt 8 § samägandelagen av en god man som utses av rätten. Det är gode mannen som skriver köpebrev och fördelar köpeskillingen mellan delägarna. Tingsrätten kan, på begäran av en delägare, sätta en minimigräns för försäljningen enligt 9 § samägandelagen, i övrigt sköts försäljningsvillkoren av gode mannen. Kostnaden för gode mannen delar delägarna på i lika stor del som de äger egendomen enligt 15 § samägandelagen. Även om delägarna inte är överens om att anta ett bud vid försäljningen kommer det högsta budet som överstiger det enligt 9 § samägandelagen satta minimipriset automatiskt att ses som antaget enligt 12 § samägandelagen.

Tingsrätten får inte fatta ett beslut om försäljning av hela egendomen om den delägare som motsätter sig försäljning kan visa på synnerliga skäl för att egendomen inte ska säljas just nu. Till synnerliga skäl räknas inte en allmän ovilja att sälja egendomen.

Det finns inget som hindrar den delägare som inte vill sälja egendomen att lägga bud på hela egendomen på den offentliga auktionen och på så sätt köpa ut övriga delägare.

Försäljning av endast delägarens del
Motsatsvis säger 2 § samäganderättslagen att en delägare inte behöver övriga delägares samtycke för beslut som rör enbart dennes del av egendomen, alltså inte egendomen som helhet. Delägaren bestämmer fritt över sin egen del av egendomen och kan därmed sälja sin del utan andra delägares samtycke.

Samägandeavtal
Samägandelagen är en dispositiv lag. Det innebär att den viker för sådant som delägarna har avtalat om rörande egendomen, exempelvis hur samägandet ska upplösas. Finns det inget avtal gäller samägandelagen.

Din situation
Eftersom din fråga inte nämner något om ett avtal antar jag att något sådant inte finns. Det syskon som vill sälja sin del av tomten har rätt att göra det även utan det andra syskonets samtycke.

Vill syskonet att hela egendomen ska säljas har hen rätt att få till en försäljning av tomten genom ansökan hos tingsrätten om offentlig auktion. Det andra syskonet måste för att skjuta upp en försäljning ha synnerliga skäl för att en försäljning inte ska ske just då.

Rekommendation
Jag rekommenderar i första hand att syskonen försöker komma överens om hur de ska gå vidare. Det finns både för- och nackdelar med en offentlig auktion. Fördelarna är bland annat att det kan generera en högre köpeskilling än om ett syskon skulle lösa ut det andra samt att det kan ske omgående om inga synnerliga skäl finns. Nackdelar är exempelvis att det tillkommer kostnader för försäljning och god man samt att det inte är säkert att det syskon som vill ha tomten kvar är högstbjudande på auktionen och egendomen säljs då till någon annan.

Om du vill kan du boka en telefontid hos Familjens Jurist för vidare rådgivning i ditt ärende. Familjens Jurist kan även upprätta samäganderättsavtal för att undvika framtida tvister.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.