Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Försenad leverans

Hej.

Jag har beställt en vara. Enligt överenskommelse skulle den levereras idag. Istället så ringer en anställd från leveransföretaget och säger att leverans inte sker enligt överenskommelse. Jag frågar om de kan kompensera med att bära produkten till min dörr. Den anställda berättar först att det är en betal tjänst för att sedan ändra sig till att man inte utför denna service i Corona tider.
Dock fick jag det motsatta svaret när jag ringde till huvudkontoret, dvs de utför absolut tjänsten mot betalning.

Mina frågor är:

1. Är en överenskommelse juridiskt bindande? Kan företag teoretiskt sätt få konsekvenser pga att man inte håller överenskommelsen?

2. Kan en arbetsgivare eller anställd få juridiska konsekvenser för att felaktig information utlämnas till konsumenten?

Rådgivarens svar

2020-07-14

Hej! Tack för att du vänder dig med fin fråga till Fråga Juristen! 

Inledningsvis kommer jag gå igenom hur regleringen ser ut för att därefter besvara dina frågor. Eftersom du i din andra fråga undrar över felaktigt utlämnad information till en konsument kommer jag i min fortsatta redogörelse utgå från att du är en konsument och att säljaren är näringsidkare.

Avtal 

Utgångspunkten är att en överenskommelse alltid är juridiskt bindande enligt principen om att avtal skall hållas (pacta sunt servanta). Det vanligaste sättet att ingå ett bindande avtal är genom att ett anbud ges av ena parten och accepteras av den andra (Avtalslagen 1 §). I detta avtal ingår även, vid avtal som ingås på distans med en näringsidkare, den information som inför beställningen ges angående villkor för leverans (Distansavtalslagen 2 kap. 2 och 8 §§)

 

Påföljder vid sen leverans 

För köp av varor av en konsument från en näringsidkare tillämpas Konsumentköplagen. Av 9 § framgår att säljaren befinner sig i dröjsmål om varan avlämnas för sent och detta inte beror på köparen. Köparen kan då  

  • Hålla inne så stor del av betalningen som krävs för att vara säker på att varan levereras (11 §)
  • Kräva att säljaren levererar varan (12 §) eller häva köpet (13 §). För att få häva köpet krävs att den försenade leveransen är av väsentlig betydelse. 
  • Begära skadestånd (14 §) under förutsättning att någon skada har uppkommit genom den försenade leveransen. 

För att kunna häva köpet eller begära skadestånd krävs vidare att säljaren meddelas om detta inom skälig tid från att varan levereras.

 

Felaktigt lämnad information 

Information som lämnas av ett företag och som rör ett avtalsförhållande kan medföra vissa påföljder för företaget om den är felaktig. Det kan till exempel vara fråga om information som lämnats före ingåendet av ett avtal och som inneburit ett direkt vilseledande, varpå avtalet kan ogiltigförklaras enligt Avtalslagen 30 §

 

Din situation 

Du har ingått ett avtal om köp av vara med en näringsidkare som är bindande. Det leveransdatum som har angivits är likaså bindande. Eftersom företaget inte har levererat varan på överenskommet datum är företaget i dröjsmål. Om varan levereras efter det utsatta datumet har du eventuellt möjlighet att antingen häva köpet eller begära skadestånd från företaget. Om du vill häva köpet förutsätter detta att dröjsmålet har varit av väsentlig betydelse för dig. För att kunna begära något skadestånd krävs att du har lidit en (ekonomisk) skada. Om varan har levererats krävs även att du meddelar säljaren om du vill häva köpet eller begära skadestånd inom skälig tid från att varan levererats. 

Den felaktiga informationen som verkar ha lämnats angående möjligheten för den anställde att kompensera för en försenad leverans genom att leverera till din dörr kan inte medföra någon juridisk påföljd för varken företaget eller den anställde då de genom informationen varken brutit mot ert avtal eller, av vad som framgår, orsakat dig någon ekonomisk skada. 

Hoppas att du har fått svar på dina frågor! Om du har några andra frågor är du välkommen att kontakta oss på nytt! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.