Hej,
Jag och mitt ex tog ett lån tillsammans när vi var gifta.
Mitt ex som låntagare och jag som medlåntagare. När vi skilde oss 2014 betalade jag hälften av lånet och mitt ex lovade då att jag skulle tas bort som medlåntagare. Detta har dock inte gjort trots att jag varit på både mitt ex och kreditgivaren.
Finns det någon som helst möjlighet att ta sig ur detta?
Inledning
Hej och tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Jag kommer att ge en kort redogörelse för vad en medlåntagare är samt hur en medlånstagares ansvar ser ut. Jag kommer även att undersöka huruvida en medlåntagare kan frångå avtalet för att slutligen lämna en rekommendation.
Medlåntagare
När två personer vill låna pengar blir den ena personen låntagare och den andre personen kallas för medlåntagare. Båda personera är solidariskt betalningsansvariga vilket innebär att banken kan kräva båda personerna på hela det lånade beloppet enligt 2 § skuldebrevslagen.
Kan en medlåntagare frångå avtalet?
Den svenska rättens syn på avtal är att parterna fritt kan ingå avtal med valfritt innehåll men med några få undantag. Avtalen får inte innebära att en part ska begå en olaglig handling. Utöver detta finns det inom vissa rättsområden formkrav som måste uppfyllas för att avalet ska anses giltigt.
Detta innebär att det inte finns några lagar som reglerar lån- och medlåntagares rättigheter/skyldigheter. Resultatet blir att man är bunden av avtalet till banken och då till hela skulden, om inte avtalet säger något annat.
Medlåntagaravtal
Det förekommer att låntagare och medlåntagare skriver ett medlåntagaravtal som gäller mellan parterna. Detta innebär att man reglerar skuldförhållandet parterna emellan. Om en av parterna därefter försummar sin betalningsplikt kan ett skuldförhållande uppstå parterna emellan då den andre parten fått "täcka upp". Medlåntagaravtalet reglerar dock bara skuldförhållandet parterna emellan, detta hindrar inte banken från att kräva full betalning av någon av parterna.
Slutsats
När två personer tar ett lån blir en person medlåntagare. Medlåntagaren är solidariskt betalningsansvarig med låntagare, detta innebär att banken kan kräva någon av låntagarna på hela beloppet. Medlåntagaren kan alltså bli betalningsskyldig för hela skulden om låntagaren inte kan fullgöra dennes betalningsförpliktelser
En medlåntagare har inte en lagenlig rätt att frångå ett avtal, trots att denne har betalat halva skulden. Istället finns det bara en möjlighet om banken accepterar att medlåntagaren frigör sig från sina skyldigheter. I detta fall verkar det osannolikt om låntagaren inte betalar sina fakturor.
Min rekommendation
Min rekommendation är att du kontaktar banken för att på så sätt försöka ta dig ur det låneavtal du och en annan person ingick. Det är endast med bankens medlåtande du kan frångå låneavtalet. Vid din kontakt med banken kan du nämna att du redan betalat av halva lånet, detta kanske kan vara gynnande för dig.
Om inte detta fungerar kan du försöka upprätta ett medlånaravtal med låntagaren som reglerar skuldförhållandena. Familjens Jurist kan hjälpa dig att upprätta ett medlåntagaravtal här. Detta förutsätter att låntagaren samarbetar, annars kan det bli svårt.
Du nämnde att du och den andre låntagaren avtalade om att du skulle bli befriad från dina skyldigheter om du betalade halva lånet. Detta kanske kan resultera i att ni avtalat om ett medlåntagaravtal, jag rekommenderar dig att undersöka med en verksam jurist/advokat om detta kan vinna vid eventuell tvist.
Hoppas att du har fått svar på dina frågor, känner du att du vill ställa ytterligare frågor är du varmt välkommen med dom till Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.