Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Fråga om säljarens ansvar vid hästköp

Köpte en häst för drygt ett år sedan. Hästen är 9 år, veterinärbesiktigad innan köp och skulle användas som ridhäst. Priset för hästen var 45 000. Jag upplevde att hästens hästens beteende vid ridning ibland tydde på att något var fel, smärta? Det gjorde att jag kontaktade en veterinär för att undersöka om något i hästens mun orsakade beteendet. Då upptäcktes en fraktur på en kindtand som uppskattades vara 2-3 år gammal. Hästen har nu behandlats vid tre tillfällen under året av veterinär med utbildning i tandvård för att korrigera bettet. Komplikationer(foderinpackning, fistelgång, risk för tandlossning) har tillstött som begränsar användbarheten och risken finns att hästen inte blir frisk. Finns möjlighet att åberopa dolda fel? Vad är säljarens skyldighet? Har jag rätt till någon ersättning för veterinärkostnader. Hästen är försäkrad i Agria. Tandskador ersätts inte av Agria om inte det är relaterat till käkbenet.

Rådgivarens svar

2018-10-12

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Så som jag har förstått din fråga undrar du om på något sätt kan få rätt mot säljaren då du, efter köpet, uppmärksammat fel.

I detta fall blir köplagen (KöpL) tillämplig, eftersom hästen, hur konstigt det än må låta, räknas som ”lös egendom”.

Säljarens skyldigheter och rättigheter
Enligt 17 § KöpL ska varan (dvs hästen) i fråga om egenskaper såsom art stämma överens med vad som följer av köpeavtalet. Om inte annat följer av avtalet ska hästen vara ägnad för det särskilda ändamål för vilket hästen var avsedd att användas, om säljaren vid köpet måste ha insett detta särskilda ändamål vid köpet och du som köpare har haft rimlig anledning att förlita dig på säljarens sakkunskap och bedömning. Om hästen avviker från vad som sägs i 17 § eller i något annat avseende avviker från vad du som köpare med fog kunnat förutsätta, är hästen att anse som felaktig.

Fel föreligger även om hästen inte överensstämmer med sådana uppgifter om hästens egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföring av hästen eller annars före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet.

Om varan sålts i ”befintligt skick”eller med ett liknande förbehåll ska hästen anses som felaktig om säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande hästens egenskaper eller användning som säljaren måste antas ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att säljarens underlåtenhet kan antas ha inverkat på köpet.

Köparens skyldigheter och rättigheter
Enligt 20 § KöpL får dock inte du som köpare åberopa sådana fel som du måste antas ha känt till vid köpet. Om du som köpare före köpet har undersökt hästen får du inte såsom fel åberopa vad du bordeha märkt vid undersökningen. Detta förutsatt att säljaren inte har handlat i strid mot tro och heder, det vill säga ljugit och du inte har misstänkt att säljaren har ljugit.

En veterinärundersökning vid köp av häst följer av sedvana och där finns en risk att det borde ha upptäckts av dig som köpare, alternativt vid en eventuell provridning. I vissa fall görs en sådan veterinärundersökning av säljaren och hästen provrids inte alltid. Du som köparen har då ännu inte förlorat din rätt.

Enligt 31 § KöpL ska köparen snarast möjligt undersöka hästen i enlighet med god affärssed. Vid hästköp kan tänkas en genomgång av hovar, visitering och genomgång av tänder. Själva omfattningen av köparens undersökningsskyldighet avgörs i första hand av branschpraxis (vilket är samma sak som god affärssed) och beror på köparens kunnighet av denna branschpraxis.

Hur kan du gå till väga?
Är varan, dvs hästen, felaktig och om det inte beror på dig som köpare eller något förhållande på din sida, får du kräva avhjälpande, prisavdrag eller hävande av köpet och dessutom i vissa fall kräva skadestånd, se 30 § KöpL.

Du som köpare får dock inte åberopa att hästen är felaktig, om du inte lämnar säljaren ett meddelande om felet inom skälig tid efter att du har märkt eller borde ha märkt felet (reklamation). Detta innebär en reklamationsfrist på 2 år.

Jag råder dig till att kontakta säljaren och se om ni kan komma överens om en hållbar lösning för er båda. Är det så att säljaren inte är villig att bistå dig är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist för mer vägledning och rådgivning. Här kan du boka tid.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga och önskar dig varmt lycka till.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.