Hej, vi köpte nyligen en husvagn av en privatperson. I samband med köpet visade hon ett fuktprotokoll från en auktoriserad firma, där det fanns markerat förhöjd fukt i bakänden på vagnen och en beskrivning att man efter närmare kontroll kommit fram till att de mätvärdena troligtvis berodde på förstärkningar kring draghandtagen (som gav falska värden). Hon talade om att hon begärt en extra kontroll av detta för att säkerställa att det inte var fukt och ett hål togs upp i väggen för att kunna kontrollera. Ingen fukt kunde påvisas där sa hon (Denna extra undersökning fanns det inget protokoll på dock). Vi kände inte heller någon konstig lukt så sammantaget kände vi oss trygga med detta. Vi tyckte att det begärda priset var OK för en sådan typ av vagn som är kontrollerad/fuktfri och utrustning för övrigt i varierande ålder/skick. Vi skrev ett köpeavtal att vi köpte den i befintligt skick.
Efter ca en vecka upptäckte vi ett antal små stickmärken, efter vad jag misstänkte vara en fuktmätare, på olika ställen på bakväggen (denna vägg som det gjorts extra kontroll på efter fuktindikering). Denna typ av mätare använder man bara när misstanke om fukt finns. En annan firma verifierade att fukt fanns i väggen och även på ett annat ställe i vagnen som inte alls hade anmärkning i protokollet.
Frågade då firman som upprättat fuktprotokollet från början hur det kunde vara så att dom tagit hål och inte hittat någon fukt, och fick besked att dom inte hittat någon fukt vid hålet, men rekommenderade ägaren/säljaren att riva innerväggen för att se var eventuell fukt kom, då dom inte kunde avgöra detta. Detta upplyste hon oss inte alls om, utan bara den för henne positiva delen att ingen fukt kunnat påvisas vid kontrollhålet. Om vi vetat om att sådan osäkerhet funnits om fukten, så hade vi aldrig köpt vagnen och framför allt inte till det priset. Vi har dessutom hittat mer misstänkt fukt i vagnen. Detta finns inte heller noterat som förhöjd fukt i protokollet och kan rimligen inte vara något som vi borde ha upptäckt.
Kontroll/åtgärd av värmesystemet hade dom också gjort på firman men hon lät bli att tala om för oss att en värmefläkt var dålig/på väg att ge upp och borde bytas. Hon var helt ovetande när vi kontaktade henne samma dag som vi köpt den och frågade om fläkten då den inte fungerade.
Vi ansåg att säljaren varit oärlig mot oss som inte talat om allt och ville låta köpet gå tillbaka. Detta vägrar hon och hänvisar till att vi köpt vagnen i befintligt skick och haft möjlighet till egen bedömning samt att förhöjda mätvärden finns noterade i protokollet. Hon säger sig ha pratat med en advokat som menar att "befintligt skick" i avtalet i sig gör att vi inte har något att hämta.
Jag anser ju att ett fuktprotokoll från en auktoriserad firma och en extra kontroll/bedömning av de förhöjda värdena borde vara tillräckligt för att min undersökningsplikt är uppfylld i detta fall. Om då vagnen visar sig vara i betydligt sämre skick än vi kunnat förvänta oss i förhållande till ålder, pris och annat, så borde ju "befintligt skick" inte spela någon roll vad jag kan förstå enligt köplagen paragraf 19. Eller är det så att vi är helt rättslösa i detta fall?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! I och med att din fråga rör ett köp mellan två privatpersoner kommer jag att redogöra för relevanta bestämmelser i köplagen, KöpL. Därefter kommer jag att redogöra för vad som gäller i er situation och vad ni kan göra åt det!
Befintligt skick
Även om en vara har sålts i “befintligt skick” eller med liknande förbehåll kan den anses vara felaktig om:
Undersökningsplikt
Det finns vissa fel som man som köpare inte kan klaga på. Köparen kan till exempel inte åberopa/klaga på ett fel som köparen måste kunna antas ha känt till vid köpet eller fel som köparen borde ha upptäckt vid en undersökning av varan (20 § KöpL).
Påföljder vid fel i varan
Om det föreligger ett fel i varan, och felet inte beror på köparen, så finns det en del olika alternativ beroende på vad som är mest lämpligt.
Dessa är:
Utöver det här har köparen rätt att kräva skadestånd. (30 § KöpL).
I er situation
Av det du skriver verkar det som att ni har gjort det ni kunnat för att försäkra er om att husvagnen är i det skick ni önskat, både genom en egen undersökning vid köpet och genom den information som ni fått från säljaren. Ni borde därför kunna anses ha uppfyllt er undersökningsplikt. Gällande att husvagnen sålts i “befintligt skick” så är det inte ett absolut stopp. Husvagnen verkar inte stämma överens med den information ni fått från säljaren, det låter även som att säljaren inte varit helt öppen med information gällande husvagnen och den är även i sämre skick än vad ni haft skäl att tro. Det här talar för att ni kan gå vidare med det här.
Mina rekommendationer
Om ni inte kan lösa det här med säljaren privat rekommenderar jag att ni tar kontakt med Kronofogdemyndigheten som kan skicka ett krav till säljaren. Om säljaren inte godkänner kravet på betalning finns det en möjlighet att ta det vidare till tingsrätten. Ni hittar mer information här. Ni kan också få ytterligare rådgivning från en av våra erfarna jurister genom att boka tid här.
Hoppas att det här har besvarat er fråga och att det här löser sig!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.