Hej! Vi har köpt en husvagn av årsmodell 1982 för 25500kr.
I annonsen stod det att den var välskött och fuktfri.
När vi kollade på den kände vi en konstig doft och frågade vad det var , varpå säljaren sa att han skurat och fejat den ren, så det kunde vara det som luktade.
Vi tittade runt på den så allt fungerade, vi hade dock ingen fuktmätare med oss men han garanterade att vagnen var fuktfri, så vi litade på honom då det var vår första husvagn.
När jag städade ur ordentligt så kände jag att doften blev starkare och starkare och min astma blev värre och värre Och tänkte att här kan mina tre små barn inte bo. Så jag kollade runt i vagnen med en fuktmätare och upptäckte en fukthalt på 38% bak i husvagnen. Vi kontaktade säljaren inom 3 dagar och ville häva köpet då det inte framgått att där fanns fukt i husvagnen.
Han sa då att vi borde ha undersökt husvagnen nogrannare och borde upptäckt detta då, dock så var detta nere under soffan ända nere mellan där golv och vägg möts. Och sa att vi kunde ta dem inför tingsrätten om vi inte var nöjda. Vad bör jag göra? Hur ska jag gå vidare? Har jag någon chans att vinna detta?
Mvh
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Köplagen
Du har inte specificerat om husvagnen är köpt från en privatperson eller en näringsidkare. Jag kommer att utgå från att du köpt den begagnad av en privatperson i mitt svar. Då finns reglerna för köpet i köplagen (KöpL). KöpL är dock inte tvingande, vilket innebär att parterna kan avtala om andra villkor än de som följer av lagen.
Fel på husvagnen?
Varan ska i fråga om art, kvalitet och andra egenskaper stämma överens med vad som följer av avtalet, KöpL 17 §. Om inte annat följer av avtalet, ska varan vara ägnad för de ändamål för vilka varor av samma slag i allmänhet används och ha egenskaper som säljaren har hänvisat till genom att lägga fram prov eller modell. Varan är felaktig om den avviker från detta eller i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Saker som påverkar vad man kan förvänta sig av en husvagn är till exempel dess ålder och pris. Fuktskador är sannolikt något som avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta.
Fel föreligger även om varan inte överensstämmer med uppgifter om varans egenskaper som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet, KöpL 18 §.
Köparens undersökningsplikt
Köparen har en dock undersökningsplikt och får inte åberopa fel som denne måste ha känt till vid köpet, KöpL 20 §. Har köparen före köpet undersökt varan får köparen inte åberopa fel som denne borde ha märkt vid undersökningen, om inte säljaren har handlat i strid mot tro och heder. Säljaren har framför allt handlat i strid mot tro och heder när denna aktivt försökt dölja fel. Detta innebär att det endast är dolda fel som kan åberopas. I NJA 1996 s. 598 ansågs dock köparna vara oförhindrade att åberopa fuktskador trots att de kände mögellukt vid undersökning av en husbil, eftersom säljaren hänvisade till alternativa anledningar till lukten. Köparna hade rätt att häva avtalet på grund av felet.
Köparens rätt att häva köpet
Du har beskrivit att du önskar häva köpet. Om varan är felaktig får köparen häva köpet om avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren insåg eller borde ha insett det, KöpL 39 §.
Er situation
Eftersom jag inte känner till husvagnens skick i övrigt är det svårt att bedöma om det rör sig om fel utifrån priset och årsmodellen du nämner. Som sagt utgör dock fuktskada sannolikt något som avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Dessutom så stod det specifikt i annonsen att husvagnen skulle vara fuktfri. Således kan fel anses ha förelegat. Frågan är dock om ni borde ha upptäckt fuktskadan vid undersökningen och därmed inte kan åberopa felet. Om ni borde ha upptäckt det eller fortsatt undersöka på grund av lukten så finns det en möjlighet att ni ändå får åberopa felet på grund av säljarens uttalande som kunde förklara lukten.
Jag rekommenderar att du återigen kontaktar säljaren och gör denne medveten om det jag beskrivit ovan om du upplever att du har rätt till hävning av köpet. Om säljaren inte samarbetar kan du välja att ta tvisten vidare till domstol genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. En rättegång är dock förenad med en ekonomisk risk då den part som förlorar målet i regel ska ersätta den andra parten för dennes rättegångskostnader. Det är därför en god idé att först ta kontakt med en jurist. Våra jurister på Familjens Jurist kan hjälpa till med vidare konsultation. De kan även hjälpa dig att argumentera för din sak. Du kan boka tid för ett möte med en jurist här.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.