I somras skulle jag köpa datorgrejer från företag (A), jag blev då erbjuden att få dessa produkter gratis mot att jag tecknade ett mobilabonnemang. Jag frågade specifikt om priset skulle bli dyrare efter att bindningstiden löpt ut, men säljaren lovade & sa att priset inte skulle förändras efter bindningstiden. Jag var dock skeptisk till det hela & jag frågade om det verkligen var sant vara säljaren svarade "Jag lovar, vi samarbetar med företag (B) & vi har ett suveränt erbjudande för våra kunder denna helg". Jag tackade då ja till abonnemanget & säljaren tog fram ett kontrakt som skulle börja gälla om 1 månad. Men det kändes efteråt som om det var för bra för att vara sant så jag ringde till företag (B) som ägde abonnemanget & de förklarade för mig att säljaren på företag (A) lurat mig & priset på abonnemanget skulle nästan "dubbleras" efter bindningstiden slut. Dock kunde inte supporten på företag (B) hjälpa mig då han inte kunde se någon beställning kopplat till mitt namn, vilket han tyckte var märkligt och han bad mig åka tillbaka till företag (A) och reda ut det där istället.
Jag åkte då tillbaka till företag (A) för att reklamera & berätta att de sålt en produkt som inte överensstämmer med deras marknadsföring. En ny säljare jag pratade med tyckte att mitt ärende var krångligt så hon tillkalla på en annan kollega som skulle hjälpa mig. Den andra säljaren tyckte att de hade betett sig fel & han skulle försöka åtgärda detta. Dock bekräftade säljare 2 att det inte hade skickats iväg något abonnemang till företag (B) som supporten på (B) redan angett. Vilket betydde att allting löste sig och jag behövde inte binda mig till det nya abonnemanget. Jag erbjöd mig då att betala för de varor som jag fått med tanke på att abonnemanget inte hade slutförts, men säljaren på företag (A) sa att det inte var några problem, utan jag skulle få behålla de 2 varorna som kompensation för att de inte hade skött sig tidigare och han bad om ursäkt för deras agerande.
Men nu 5 månader senare får jag ett samtal från en butiksansvarig från företag (A) som säger att jag är återbetalningsskyldig inom 30 dagar för prylarna jag mottog då abonnemanget inte gick igenom. Jag förklarade för honom att jag redan varit hos de för att reklamera ärendet och sedan fått varorna som kompensation, men detta säger de att det inte kan stämma, för de har en policy att de inte bara får ge bort grejer. Jag har kvitto från första besöket, men har de rätt att kräva dessa pengarna? Hjälp!
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Ställningsfullmakt
För att du inte ska bli återbetalningsskyldig för de varor du har tagit emot krävs att vi visar att det har uppkommit ett giltigt avtal mellan dig och butiken, men innebörden att du kostnadsfritt ska få vissa varor. Du har ingått ett sådant avtal, men frågan är alltså om det är giltigt. Knäckfrågan här är huruvida säljaren hade fullmakt att rättshandla för butikens räkning. Här aktualiseras vad vi jurister kallar en ställningsfullmakt.
Ställningsfullmakter regleras i avtalslagen och definieras så här:
Där någon såsom anställd i annans tjänst eller eljest i följd av avtal med annan intager en ställning, varmed enligt lag eller sedvänja följer viss behörighet att handla å dennes vägnar, anses han hava fullmakt att företaga rättshandlingar, som falla inom gränserna för denna behörighet.
Jag tar för givet att den du ingick avtalet med var anställd. Frågan är då vilken behörighet denna person kan anses ha. Enligt lag kan jag inte hitta något som hjälper oss i denna bedömning. Vilken behörighet säljaren har beror alltså på sedvänja. Sedvänja är kortfattat hur det i allmänhet går till. Det spelar alltså ingen roll huruvida det finns en policy hos den specifika butik du har handlat hos. Vad som spelar roll är vilken generell behörighet som personer med din säljares ställning har.
I ett rättsfall från 1969 ansåg Högsta domstolen att en bilförsäljare inte hade behörighet att sälja bilar utan en försäljningschefs tillstånd. Samtidigt är det accepterat att kassapersonal i en matbutik har behörighet att sälja de varor som finns i butiken. Huruvida säljaren i ditt fall är behörig eller inte beror alltså mycket på vilken slags vara det rör sig om (dyrare = svårare att hävda ställningsfullmakt) samt vilken slags tjänst säljaren har (högre upp i hierarkin = lättare att hävda ställningsfullmakt). Eftersom att jag inte vet någon av dessa omständigheter (varan eller tjänsten) så är det svårt för mig att ge ett mer konkret svar.
Det jag kan säga är dock att det inte är tillräckligt att du trodde att personen hade behörighet att ge dig dessa varor. Det krävs fortfarande att personen faktiskt hade denna behörighet (dock inte enligt deras egen policy, utan sett till vad som gäller för liknande företag generellt). Ifall du insåg att personen inte hade någon behörighet, men ändå ingick avtalet (tog emot gåvan), så är avtalet inte giltigt och du måste betala för dem.
Rekommendation
Jag hade börjat med att kontakta konsumentvägledningen i din kommun. De är specialiserade på att hjälpa konsumenter, exvis med reklamation. Du kan också testa att göra en anmälan till Konsumentombudsmannen. Jag är inte helt säker på att detta faller inom Konsumentombudsmannens arbetsområde, men det är tillräckligt nära för att jag ska känna mig bekväm med att tipsa om det här.
Ifall du vill ta det här vidare rekommenderar jag dig att kontakta en av våra jurister. Om det här tas upp i domstol kan det vara bra att ha fått juridisk rådgivning, eftersom att man riskerar vissa kostnader ifall man förlorar ett mål. Ifall målet gäller max 22 750 kr ersätter förloraren i målet bl.a. resekostnader, kostnad för stämningsansökan samt en timmes juridisk rådgivning. Gäller målet mer än så ersätter förloraren i princip alla kostnader.
Jag hoppas att du fick insyn i reglerna kring ställningsfullmakt, även om du inte fick ett konkret svar. Om det är någonting i mitt svar som är otydligt, om jag har missat något, eller om du undrar någonting annat, så är du välkommen att ställa en ny fråga.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.