Skada på fasad i villa vid anlitande av entreprenör för att utföra grävning/installation nytt avlopp
I samband med ovanstående arbete fick vi sprickor i vår fasad, dessa har åtgärdats en gång av entreprenören/deras försäkringsbolag.
Sprickor har nu uppträtt igen, mindre storlek men på samma ställe och tyvärr på nya ställen. Försäkringsbolaget (och deras konsult) vill än en gång endast putslaga sprickorna. Vi upplever att detta inte är tillräckligt och de/deras konsult inte tillräckligt utrett skadan.
Vi har fått följande svar från försäkringsbolaget:
"1. Det är i huvudsak grävning under grundsulan som vår konsult anser vara för riskfylld.
2. Nej, det åligger inte oss eller vår kund att föreslå metod eller lösning på problemet. Det åligger däremot oss och vår kund att betala skälig kostnad för en rimlig reparation av skadan. Det är ni som får beställa den reparation ni väljer. I praktiken bistår vi ofta med att inledningsvis välja metod, vilket vi också har gjort i detta fall. Men vid oenighet eller om det finns andra skäl återgår vi till den roll vi och vår försäkringstagare har enligt skadeståndsrättsliga regler, dvs det som jag beskriver ovan.
Vi underkänner alltså inte helt er konsults utlåtanden men måste förtydliga att det är ni som väljer metod och stå risken för valet (eventuellt tillsammans med er konsult).
Vi ber er att sända oss ett åtgärds- och kostnadsförslag så åtar vi oss att ge besked om vi kan godkänna kostnaden. "
Stämmer verkligen detta att när vi anlitat en fackman att utföra ett arbete (som inte någon gång före el under arbetet avrått oss från att utföra det) och då åsamkat oss en skada på vår fastighet att vi som lekmän ska utreda och välja metod för åtgärd, för att laga en skada de åsamkat vår fastighet? Och tillika stå risken för denna åtgärd? Vi kan ju aldrig hitta en entreprenör som går in och åtgärdar ett försäkringsärende och tar på sig risken för denna åtgärd.
Om det nu förhåller sig på detta orimliga vis, hur ska vi agera?
Tacksam för snabbt svar!
Med vänlig hälsning
Hej! Tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din juridiska frågeställning.
Inledning
I svaret förutsätter jag att det är du som privatperson som har anlitat dessa hantverkare. För i så fall finns det så kallad konsumentlagstiftning som är tillämplig. I detta läge är det främst konsumenttjänstlagen (KTjL) som är relevant för dig.
Konsumenttjänstlagen
32 § KTjL rör skadeståndsskyldighet för hantverkare när det blir skada på egendom som tillhör konsumenten medan egendomen är i näringsidkarens besittning eller annars under dennes kontroll. I ert fall verkar det inte råda någon tvist huruvida hantverkaren är skadeståndsskyldig eller inte i och med att försäkringsbolaget redan accepterat vissa kostnader. Detta innebär att själva tvisten egentligen rör storleken på skadan och hur den bäst åtgärdas. Försäkringsbolaget verkar vara av uppfattningen att det endast räcker med att putslaga skadorna medans ni är av uppfattningen att det kommer kräva ytterligare åtgärder för att laga den skada som uppstått.
Juridiken har tyvärr inget bra svar på vad som är tillräckligt i ert fall. Om kunniga inom området anser att det räcker med att putslaga skadan så kan inte ni kräva att försäkringsbolaget ska göra en annan åtgärd. Det motsatta gäller om kunniga inom området råder er att utföra ytterligare åtgärder. Då ska försäkringsbolaget i detta fall utföra dessa åtgärder.
I det läget ni är i idag så har ni som skadelidande egentligen två alternativ. Ni kan endera komma överens med de som orsakat skadan vilket innebär att ni egentligen inte tillämpar de lagregler som finns utan ni istället förlikar er i frågan. Det andra alternativet ni har är att gå vidare till domstol och låta de besluta vad som ska betalas av vem. Att gå till domstol kommer troligtvis medföra kostnader för båda parterna vilket inte är att rekommendera. Men om det skulle gå till domstol är det ni skadelidande som ska visa vilken skada det är ni lidit. Därför ställs det egentligen krav på er just nu att visa vilken kostnad det kommer röra sig om för att åtgärda felet.
Vilka risker finns med att göra en egen utredning?
Det som kommer hända om ni gör en egen utredning är att endera så kommer utredaren fram till att det räcker med att putslaga skadorna. Försäkringsbolaget kommer då betala för denna kostnad (ni kan dock eventuellt få lov att betala för utredningen ni genomfört). Om utredaren kommer fram till att det krävs andra mer ingripande åtgärder så kommer försäkringsbolaget möjligtvis godkänna dessa. Om de inte godkänner dessa kan ni ta processen till domstol och låta domstolen avgöra frågan. Om en opartisk utredare kommer fram till att det krävs ytterligare åtgärder för att åtgärda skadan så är det ganska troligt att ni även kommer få ersättning för dels utredningen men även för kostnaden av den nya reparationen.
Ni kan också, istället för att vända er till domstolen, vända er till Allmänna reklamationsnämnden som kan pröva tvister mellan konsumenter och näringsidkare utan kostnad. Ni kommer endast få en rekommendation av ARN men de flesta företagen väljer att följa dessa rekommendationer.
Sammanfattning och handlingsplan
Det stämmer inte att det är ni lekmän som ska bestämma vilken metod som ska bestämma hur en skada ska lagas. Det finns två alternativ till hur ni löser detta. Endera kommer ni överens tillsammans med de som orsakat skadan hur ni ska lösa felet alternativt så låter ni en domstol avgöra detta. Om ni väljer att ta det första alternativet så får ni göra en utredning hur felet ska åtgärdas om ni inte är nöjda med det förslag som försäkringsbolaget framställer. Detta är en kostnad som ni kan få stå för själva beroende på vad utredningen kommer fram till. Förhoppningsvis kan ni hitta någon som väljer att göra en utredning och ett ge er ett kostnadsförslag utan kostnad för er.
Den egentliga risk ni står i dagsläget är kostnaden för att få fram en offert på vad arbetet kommer kosta. Om försäkringsbolaget vägrar lösningen som framkommer i offerten har ni tyvärr ingen annan väg att gå än att vända er till ARN alternativt domstol.
Om ni vill ha ytterligare hjälp i denna fråga rekommenderar jag er att vända er till Konsumentverkets tjänst Hallå Konsument vilket ni hittar via denna länk. Jag hoppas annars detta var svar på din fråga och du är mer än välkommen att kontakta oss igen med endera vidare hjälp i detta ärende eller med andra frågor.
Med vänliga hälsningar
Gabriel
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.