Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Har jag rätt att häva bokningsavtalet och få tillbaka hela avgiften?

Hej, jag har i februari detta året skrivit på ett bokningsavtal på en nyproduktion. Nu för någon dag sedan vill de att jag ska gå vidare till förhandsavtal. Men nu när allt med Covid-19 händer i världen och Sverige har min ekonomiska situation ändrats på dessa månaderna.
Så min fråga är har jag rätten till att få tillbaka HELA bokningsavgiften om jag skulle behöva hoppa av nu? Vill jättegärna ha lägenheten men tror dock ingen som bokat på denna nyproduktion kommer att gå vidare. De har innan sagt att de trodde förhandsavtalet skulle bli till julen. Men detta är inget de skrivit papper på. Nu blev det tidigare antagligen för de inte vill hålla i de längre pga konstiga tider.

Rådgivarens svar

2020-05-16

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Allmänt om bokningsavtal

Det är vanligt att så kallade bokningsavtal används vid nyproduktioner i syfte att se hur stort intresset är för ett visst projekt. Ett bokningsavtal utgör inte ett juridiskt bindande avtal om upplåtelse av en bostadsrätt utan kan ses som ett första steg till att köparen sedan ska underteckna förhandsavtal och upplåtelseavtal. Bokningsavtal är inte reglerade i lag och det finns därför inga formkrav för hur ett sådant ska se ut. Vanligtvis får köparen betala en viss avgift vid undertecknandet av bokningsavtalet. 

Din situation

Eftersom bokningsavtal inte särskilt regleras i lagen är det svårt att säga vad som gäller i ditt fall. Dina möjligheter att häva bokningsavtalet och få tillbaka hela bokningsavgiften är beroende av vad som föreskrivits i avtalet. Vanligtvis gäller att köparen har rätt att dra sig ur avtalet och få tillbaka större delen av bokningsavgiften, men att bostadsproducenten behåller en del som administrationsavgift. Ibland finns det föreskrivet att parterna har rätt att dra sig ur avtalet och att prestationerna till fullo ska gå åter om det skulle inträffa en force majeure situation. Vad som räknas som force majeure är inte helt klart. Vanligtvis omfattas här oförutsedda händelser som ligger utom parternas kontroll och som medfört att prestationerna inte kunnat uppfyllas (krig, eldsvåda, strejk osv). Om utbrottet av covid-19 (coronaviruset) är att betrakta som force majeure har inte prövats ännu. Det är dock möjligt att det skulle kunna omfattas då utbrottet klassats som en pandemi. Dina möjligheter att kräva hela bokningsavgiften tillbaka borde sammanfattningsvis vara beroende av om det i bokningsavtalet finns en force majeure liknande klausul och hur denna utformats. Tyvärr så tolkas force majeure klausuler vanligtvis restriktivt. Hävdar du force majeure så är det du som har bevisbördan för att en sådan situation föreligger. 

Eftersom bokningsavtal inte är särskilt reglerat är det svårt att ge något klart svar på din fråga. Jag hoppas ändå att du fått viss vägledning i hur det fungerar i dessa situationer. Skulle du ha frågor kring något annat är du välkommen att vända dig till oss på Fråga Juristen igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.