Jag tecknade en marknadsföringstjänst via ett företag som jag djupt ångrar. Jag undrar om det finns någon ångerrätt när man driver egen firma? Kan man ångra ett elektroniskt signerat avtal? Jag har pratat med företaget, tjänsten är inte påbörjad men de hävdar att jag inte kan ångra och att min signering är bindande.
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Företagares ångerrätt
Ångerrätt enligt lagen om distansavtal?
När ett köp ingås på distans (t.ex. via internet) är det lagen om distansavtal som gäller (lagen om distansavtal 1 och 2 §§). Denna lag föreskriver en rätt att frånträda avtalet (ångerrätt) (se lagen om distansavtal 10 §), men lagen är bara tillämplig när en konsument har ingått ett köp med en näringsidkare. Med konsument avses en fysisk person som huvudsakligen handlar för ändamål som faller utanför näringsverksamhet (lagen om distansavtal 2 § fjärde stycket). Den ångerrätt som föreskrivs i lagen om distansavtal gäller alltså inte när en person i egenskap av företagare ingår ett avtal med ett annat företag.
Inte heller finns det någon annan lag som skulle kunna ge dig ångerrätt och detta beror på att du ingått avtalet i egenskap av just företagare.
Ångerrätt enligt det ingågna avtalet?
Av det ovan anförda följer att företagare saknar en legal ångerrätt. Detta hindrar dock inte parterna från att på egen hand föreskriva om ångerrätt. Två näringsidkare kan alltså i det ingågna avtalet föra in en klausul som ger den ena och/eller båda parterna en rätt att ångra köpet. Ångerrätten ska i sådana fall framgå av parternas avtal.
Jämkning av oskäliga avtalsvillkor
Av det nyss anförda följer att din enda möjlighet att ångra avtalet är ifall det finns en klausul i avtalet som ger dig ångerrätt. Det kan dock vara värt för dig att känna till att det även är möjligt att jämka avtalsvillkor. Detta förutsätter dock att avtalsvillkoret är oskäligt med hänsyn till avtalets innehåll, omständigheterna vid avtalets tillkomst, senare inträffade förhållanden och omständigheterna i övrigt (avtalslagen 36 §).
Om ett villkor anses oskäligt så kan det alltså jämkas, vilket innebär att dess innebörd ändras helt eller delvis. Det är också möjligt att jämka avtalet i sin som helhet. Jämkningen får då samma effekt som att avtalet ogiltigförklaras.
Vid bedömningen av huruvida ett avtalsvillkor är oskäligt kan man bl.a. ta hänsyn till partsställningen. Detta betyder att ett avtal mellan två näringsidkare skulle kunna jämkas t.ex. ifall den ena näringsidkaren framstår som betydligt svagare än den andra (se rättsfallet NJA 1987 s 639). Det ska dock observeras att bestämmelsen används restriktivt, och att det därför krävs ganska mycket för att ett avtalsvillkor ska anses oskäligt.
Avslutning och rekommendationer
Jag förstår det som att du köpt marknadsföringstjänsten för att använda denna inom ditt företag. Om så är fallet så har du ingått avtalet i egenskap av företagare, vilket innebär att lagen om distansavtal inte tillämplig i ditt fall och att du därför inte har någon legal ångerrätt.
Jag skulle dock rekommendera dig att kolla igenom avtalet som du ingick med företaget. Det kan vara så att det däri finns en klausul som ger dig ångerrätt. Om så är fallet har du givetvis en rätt att ångra köpet.
Om avtalet saknar en klausul om ångerrätt så är min sista rekommendation att försöka prata med företaget. Ni är nämligen fria att själva komma överens om en lösning som går utöver avtalet, men om de inte skulle gå med på att låta dig frånträda avtalet så måste du fullfölja ditt köp genom att betala för tjänsten. Det spelar då ingen roll om du påbörjat tjänsten eller inte.
Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.