Hej,
Min mamma var kund hos ett företag för telefonitjänster. Hon sa upp abonnemanget i början av 2020. I maj började det komma fakturor igen från detta företag. Jag skulle hjälpa min mamma att kontakta företaget för att kolla upp varför de helt plötsligt börjat fakturera igen. Det visade sig att företaget var satt i konkurs. Hur ska man hantera detta ärende när det inte finns någon att kontakta?
Med vänlig hälsning
Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen. Inledningsvis kommer jag gå igenom regleringen, för att därefter besvara dina frågor.
Vad händer när ett företag går i konkurs
När ett företag går i konkurs omhändertas samtliga av företagets tillgångar av konkursboet, något som görs för borgenärernas räkning (Konkurslagen, KL, 1 kap. 1 §). Detta konkursbo förvaltas av en eller flera konkursförvaltare (1 kap. 3 §). När ett beslut om konkurs meddelas skall tingsrätten bland annat utse förvaltare och kungöra beslutet (2 kap. 24 §). Att konkursboet omhändertar företagets samtliga tillgångar innebär bland annat att befintliga fordringar och avtal hanteras av boet.
Vad du bör göra
Har avtalet sagts upp i giltig ordning innan företaget har gått i konkurs, och det inte heller finns några oreglerade skulder kvar, har konkursboet ingen grund för att kräva betalning. Det är konkursförvaltaren du i första hand skall ta kontakt med för att bestrida de fakturor som har skickats. Ofta framgår det på företagets hemsida vem som är konkursförvaltare. Om den informationen saknas framgår informationen av tingsrättens kungörande av konkursbeslutet i Post- och Inrikes tidningar vem som är förvaltaren.
Jag hoppas du har fått svar på dina frågor! Hör gärna av dig på nytt om du har några nya frågor!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.