Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Hur gör jag för att köpa del i hus av sambo samt ge det i gåva till son?

Hej, Jag har en fråga om hur man enklast gör när jag och min sambo som har ett fritidshus gemensamt som vi betalat hälften var för. Nu har min sambo drabbats av hjärtbesvär och tycker att det blir för mycket med skötsel av två hus då han redan äger de huset som vi har som permanent bostad nu. Jag har erbjudit honom att köpa hans del i fritidshuset för att sedan ge den delen till min son i gåva. Jag undrar hur gör man detta enklast?

Rådgivarens svar

2021-04-01

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Din fråga rör överlåtelse av en del i fast egendom. Sådan överlåtelse regleras i jordabalken (JB). Du skriver att du först vill köpa din sambos del i fritidshuset för att vid en senare tidpunkt ge den i gåva till din son. Jag kommer därmed att gå igenom vad som gäller för både köp och gåva av fast egendom.

Köpa del av fastighet
Vid köp av en fastighet eller del av en fastighet ska en köpehandling upprättas, JB 4 kap. 1 §. Köpehandlingen måste uppfylla vissa formkrav. Den ska vara skriftlig och måste innehålla köparens och säljarens underskrifter samt uppgift om köpeskillingen. Det ska även finnas en förklaring om vilken fastighet samt hur stor andel köpet avser. Vid en överlåtelse av en fastighet behöver köparen ansöka om lagfart hos lantmäteriet inom tre månader från att köpehandlingen upprättas, JB 20 kap. 1 § och 2 §. För att ansökan ska gå igenom behöver säljarens namnteckning även vara bevittnad av två personer, JB 20 kap. 7 §.

Ge bort del av fastighet
När man ger bort en fastighet eller en del av en fastighet ska gåvobrev upprättas. När en fastighet överlåts genom gåva gäller samma formkrav som vid köp, JB 4 kap. 29 §. I ett gåvobrev bör det även framgå tydligt att andelen ges som en gåva. Även en överlåtelse som har betecknats som gåva kan dock beaktas som ett köp om den har medfört någon motprestation. Ett exempel på en sådan motprestation är övertagande av en del av ett lån.

Skatteregler
Vid ett köp kan köparen behöva betala stämpelskatt. Stämpelskatten regleras i stämpelskattelagen. Skyldigheten att betala sådan skatt uppstår även vid gåva, om ett lån övertas och överstiger 85 procent av föregående års taxeringsvärde för den andel av fastigheten som gåvan utgör (till exempel hälften). Stämpelskatten är 1,5 procent för privatpersoner. Skatten betalas på andelens taxeringsvärde eller ersättningen för andelen, beroende på vilken summa som är högst.

Vid köp kan säljaren behöva betala kapitalvinstskatt. Sådan skatt regleras i inkomstskattelagen (IL). Kapitalvinstskatt behöver betalas om köpeskillingen blir högre än omkostnadsbeloppet, IL 44 kap. 13 §. Omkostnadsbeloppet består av anskaffningsutgifter samt övriga utgifter för förbättring. Förvärv genom gåva är skattefria, IL 8 kap. 2 §. En gåva i skatterättslig mening anses, enligt huvudsaklighetsprincipen, föreligga om ersättningen understiger fastighetens taxeringsvärde samt om övriga gåvorekvisit är uppfyllda. Dessa gåvorekvisit innebär att det ska ha skett en förmögenhetsöverföring, att överlåtelsen har skett frivilligt samt att det finns en gåvoavsikt hos överlåtaren.

Er situation
För att överlåta del i fastighet måste ni alltså upprätta ett köpekontrakt mellan dig och din sambo. För sådana finns det vissa formkrav. Sedan måste du även ansöka om lagfart. Det är av stor vikt att avtalet blir korrekt utformat för att vara giltigt och för att inte leda till oklarheter eller konflikter. Eftersom det är mycket att tänka på så rekommenderar jag att ni tar kontakt med jurist. Vill ni ha hjälp att upprätta köpeavtal kan ni boka tid med jurist hos Familjens Jurist. Vad gäller gåvobrevet så har ni även möjlighet att upprätta ett gåvobrev enkelt och smidigt online på Familjens Jurists hemsida. Efter detta förvärv måste din son ansöka om lagfart.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.