Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Hur häver man ett bilköp från privatperson?

Hej. vi har köpt en bil privat, som gick sönder efte rca 15 mils körning. Kan ju tycka att bilen ska hålla lite längre än så. Till saken hör att säljaren hade själv köpt bilen bara 6 dagar innan vi köpte av honom. Vi har varit i kontakt med ägaren som "vår" säljare köpte bilen av, och vid det köpet fick vår säljare information om ALLA fel som var på bilen, den såldes som reservdelsbil. Vår säljare köpte för att renovera bla växellådan, för att sen sälja vidare. Nu har alltså växellådan rasat och vi fick inte den informationen att växellådan var trasig. Bilen står på auktoriserad verkstad, rep kostnaderna kommer att gå på mellan 25-30 000.Vi köpte bilen för 50 000. Vi har nu tagit nästa steg och kontaktat säljaren via sms för att reklamera. Vi har sagt att vi vill häva köpet. Han vägrar ju förstås. Och nu står vi där med trasig bil som måste bärgas från verkstan, vi har bevis från den förre ägaren före den vi köpte bilen av att detvar fel på bilen, vi har bilder på hur växellådan ser ut. Jaa, v tycker vi har ganka många saker som påvisar att vi ska kunna gå vidare med det här. Vad gör man nu? Vad tror ni? Hur ska vi kunna häva köpet?

Rådgivarens svar

2019-04-01

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Som jag förstår din fråga rör det sig om ett köp mellan två privatpersoner, ni alltså inte konsument i förhållande till säljaren. Den lag som då blir aktuell är köplagen.

 

Fel på varan

För att kunna reklamera måste först konstateras att det föreligger ett fel enligt lagens mening. Det kan exempelvis röra sig om att varan ska överensstämma med avtalet, eller med vad varan typiskt sett används till. Om varan avviker från detta är det fråga om ett fel (17 §). Här spelar det in vad som framgått i samband med försäljningen. T ex är det inte fel på en bil som saknar motor om den sålts som en reservdelsbil. 

 

Undersökningsplikt?

Köparen får inte åberopa fel som hen måste ha antas känt till vid köpet, eller som borde ha upptäckts vid en undersökning (20 §). Köparen har ingen direkt undersökningsplikt, men om en undersökning gjorts (t ex provkört bilen) så kan säljaren i ert fall å sin sida argumentera för att ni borde ha upptäckt felet i samband med detta. Ni bör därför argumentera för att felet inte gick att upptäcka.

 

Häva köpet

Både köparen och säljaren att rätt att kräva att säljaren avhjälper felet. Om säljaren erbjuder sig att laga felet har säljaren således rätt till det om det kan ske utan väsentlig olägenhet för köparen (36 §). Om avhjälpande eller omleverans inte kommer i fråga, får köparen krävs prisavdrag eller häva köpet (37 §). Köparen får häva köpet om avtalsbrottet (felet på växellådan) är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren insåg/borde insett detta (39 §). 

 

Sammanfattning

Formulera vilket fel som föreligger på varan (bilen), t ex trasig växellåda. Att det var fel på bilen innan er säljare köpte den innebär ju inte nödvändigtvis att det felet förelåg även vid ert köp. Att växellådan nu är trasig innebär inte heller nödvändigtvis att felet förelåg vid köpet. Ni kan argumentera för att den lagning som gjorts på växellådan var bristande, men att det var ingenting som ni hade kunnat upptäcka vid en undersökning av bilen. Istället har säljaren varit i ond tro och sålt er bilen, med kännedom om att växellådan inte skulle hålla särskilt länge. Varans kvalitet står därmed inte i överensstämmelse med avtalet, ett fel föreligger och ni vill häva köpet eftersom felet är av väsentlig betydelse för er och säljaren måste ha insett detta.

Om ni inte kan komma överens med säljaren kvarstår att stämma denne i domstol, en process som kan bli kostsam. Se mer om att lämna in en stämningsansökan HÄR. Det går inte i förhand att säga om ni kommer ”vinna” i domstol eller inte. Jag rekommenderar er att ta kontakt med en jurist om ni vill gå vidare med ärendet. Se länk till våra tjänster HÄR

 

Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.