Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Hur kan man bli av med en inneboende som inte betalar hyra?

Hej. Min faster hjälpte min kusin med att hon o hennes man kunde få bo hos henne o min farbror tills det löst sig. Nu 1år och 3 månader senare har kusinen inget gjort och det senaste 8 mnd har min faster bett dem flytta, för hon orkar inte mer och de betalar inget heller så hon är mer än fattig nu. Pension till 4 vuxna människor..

Går det att anmäla för hemfridsbrott eller vad kan man göra? Innan vi måste gå på fasters begravning som hon själv uttryckte det.

Rådgivarens svar

2019-01-03

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Juridik Till Alla för att få svar på din fråga. Nedan följer en redogörelse över vad som gäller utifrån de omständigheter som du har nämnt. Vidare ges tips på vad man kan göra för att gå vidare med ärendet. I ditt fall är det bland annat lagen om uthyrning av egen bostad och 12 kapitlet i jordabalken som blir aktuella.

Att hyra ut bostad privat

1 § lagen om uthyrning av egen bostad påverkar den som upplåter en bostad privat. Lagen gäller även om man bara upplåter en del av sin bostad, exempelvis ett möblerat rum. Lagen gäller dock inte om upplåtelsen gäller hyresrätt i andra hand, då tillämpas istället 12 kap. jordabalken.

Något som påverkar hyresförhållanden är besittningsskyddet. Besittningsskydd innebär bland annat att om upplåtaren säger upp hyresavtalet så behöver inte hyresgästen flytta på sig direkt. En inneboende kan därmed har rätt till uppsägningstid om man hyr ut sin bostad i andra hand. Däremot får inte en inneboende som hyr bostad (som inte är hyresrätt) av en privatperson besittningsskydd. Om bostaden rör en hyresrätt så uppkommer besittningsskyddet först efter 2 år för en andrahandshyresgäst.

Om den inneboende inte har betalat hyra “förverkas” boendet enligt 12 kap. 42 § jordabalken. Då kan upplåtaren säga upp hyresavtalet enligt 12 kap. 8 § jordabalken, uppsägningen ska vara skriftlig.

Hjälp av Kronofogdemyndigheten

Om det är så att ett hyresavtal mellan parterna kan uthyraren efter en uppsägning ansöka om vräkning hos Kronofogden. Då ska uthyraren göra en ansökan om vanlig handräckning gällande avhysning av den som hyr bostaden enligt 3 § i lagen om betalningsföreläggande och handräckning. Hur en avhysning praktiskt går till ser du här.

Hemfridsbrott?

Enligt 4 kap. 6 § brottsbalken kan den som olovligen kvarstannar där annan har sin bostad dömas för hemfridsbrott. Att man olovligen kvarstannar innebär att den som bor i lägenheten inte längre vill ha kvar gästen i bostaden men den vägrar lämna platsen. Men om bostaden utgör gemensam bostad för flera kan inte en som bor där göra sig skyldig till hemfridsbrott, även om någon bor där mot någon annans vilja.

Kan din faster få din kusin och dennes familj att flytta?

I fallet kan jag inte avgöra om din fasters bostad är en hyresrätt eller annan typ av bostad. Däremot är bedömningen densamma oavsett. Om din faster har en hyresrätt gäller 12 kap. jordabalken vilket betyder att din kusin kan få besittningsskydd om hon och hennes familj bott där i längre än två år. Du nämner dock att de endast har bott i lägenheten i 1 år och 3 månader. Din kusin har därför inte besittningsskydd om bostaden är en hyresrätt.

Om bostaden är en bostadsrätt eller ett annat typ av boende gäller istället lagen om uthyrning av egen bostad. Besittningsskydd kan aldring uppkomma för en inneboende person i det fallet. 

Eftersom din kusin och dennes familj inte betalar någon hyra har rätten till bostaden förverkats. Då har din faster rätt att säga upp hyresavtalet. Detta ska göras skriftligen. Efter att en uppsägning har lämnats till kusinen kan din faster vända sig till Kronofogden för att avhysa kusinen och dennes familj genom en vanlig handräckning. Däremot torde det inte gå att få större hjälp av polisen i detta ärende. Det rör sig inte om ett hemfridsbrott eftersom kusinen och dennes familj bor i din fasters bostad.

Sammanfattning

Din kusin har inte betalat hyra när hon och hennes familj bor hos din faster. Att de inte har betalat någon hyra innebär att de har förverkat rätten att bo där och din faster har därmed rätt att säga upp avtalet skriftligen. Din faster kan därefter vända sig till Kronofogden för att ansöka om en vanlig handräckning gällande avhysning av din kusin och dennes familj.

Jag hoppas att jag har svarat lättförståeligt på dina frågor. Vill du har mer praktisk hjälp är du välkommen att boka tid med en av våra erfarna jurister. Min bedömning är dock att  ärendet ganska enkelt kan lösas genom Kronofogdens hjälp. Om du nu har några följdfrågor är du välkommen att ställa dessa till oss på Fråga Juristen så hjälper vi dig gärna. Jag önskar din faster lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.