Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Hur köper man ut någon ur en bostadsrätt?

Hej, jag och min syster har ärvt en brf lägenhet värd 5 miljoner efter våran mor (den adress jag är skriven på). Tanken är att jag skall behålla lägenheten och lösa ut min syster från hennes del. Vad bör vi tänka på. Vilka papper behövs fyllas i och hur görs ägarbytet?

Rådgivarens svar

2021-01-30

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. Jag kommer främst besvara din fråga med hjälp av bostadsrättslagen.

Av din fråga framgår inte om arvskiftet efter er mor redan är klart eller inte, samt om bostadsrätten är belånad eller inte. Jag kommer därför att ge några råd korta råd hur ni kan göra om arvet inte är skiftat än, och en lite längre redogörelse för era alternativ om arvskiftet redan är klart och ni gemensamt äger bostadsrätten. Jag kommer även kort ta upp vad som gäller om det finns lån med i bilden.

Fördelning av arv

Huvudregeln vid arv är att alla bröstarvingar har rätt till en lika stor del av kvarlåtenskapen, det vill säga den egendom som finns kvar efter den avlidne. (2 kap. 1 § ärvdabalken) Däremot står det vanligen arvingarna fritt att fördela egendomen såsom det bäst passar dem.

Att köpa ut en delägare ur en bostadsrätt

När en bostadsrätt ska överlåtas måste vissa formkrav vara uppfyllda. Formkraven är: en skriftlig köpehandling, underskrifter av både säljare och köpare, uppgift om köpeskilling samt specifikationer om vilken lägenhet som avses. (6 kap. 4 § bostadsrättslagen

Det första steget när en bostadsrätt ska lösas ur är att enas om dess marknadsvärde. Skulle man inte komma överens om det sinsemellan kan det vara bra att ta in varsin mäklare för att på så sätt få ett medelvärde. Då brukar man vanligen dra av mäklaravgiften från lösensumman. Steg två är att beräkna beloppet som ska betalas för att lösa ut de andra delägarna. För att det ska bli så rättvist som möjligt när ett syskon ska köpa ut ett annat brukar man utgå från marknadsvärdet minus kapitalvinstskatten. Hur kapitalvinstskatt ska beräknas vid försäljning av bostadsrätt kan du läsa mer om på Skatteverkets hemsida. Observera att vissa avdrag kan få göras för t.ex. förbättringsutgifter.

Om bostadsrätten är belånad

Det vanliga när en bostadsrätt överlåts är att även lånen följer med till mottagaren. Banken måste dock ge sitt godkännande till att den nya personen får ta över lånet. Finns det skulder på bostadsrätten brukar summan man ska lösa ut sitt syskon för vara nettobeloppet av tillgången efter att skulderna dragits av. Det innebär att om bostadsrätten är belånad ska dessa skulder avräknas.

Vad kan du göra?

Har arvet ännu inte skiftats kan en enkel lösning alltså vara att du tilldelas bostadsrätten och din syster tilldelas annan egendom med ett motsvarande värde. Finns det lån på bostadsrätten som du behöver ta över krävs det att banken godkänner dig som ensam låntagare. För att veta hur mycket du ska betala din syster behöver ni bestämma er om  marknadsvärdet, kontrollera eventuella skulder samt beräkna kapitalvinstskatten. För att sedan kunna sälja andelen i bostadsrätten krävs att det upprättas en skriftlig köpehandling. När man ska ta över en bostadsrätt krävs även medlemskap i bostadsrättsföreningen. Detta kanske inte är aktuellt för dig om du har det sen innan i och med att du ägt en del av bostadsrätten och varit skriven där. Har du inte medlemskap i föreningen behöver du dock ansöka om detta, vanligen görs det hos föreningens styrelse. 

Min rekommendation till dig: 

Att ta fram siffrorna som ska ligga till grund för köpeskillingen och upprätta en korrekt köpehandling är inte helt enkelt, och för att undvika eventuella konflikter i framtiden skulle jag därför rekommendera er att boka tid med en av Familjens Jurists kunniga jurister för att få hjälp med överlåtelsen av bostadsrätten

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.