Hej
Jag har separerat och står på ett familjeabonemang på telefoner
Han kan inte ta över abonnemangen då han sitter hos kronofogden
Han har lovat att betala mig varje månad, men vill skriva papper på detta då jag inte riktigt tror på att han kommer göra det.
Hur skall jag skriva för att det skall vara juridiskt bindande
Min pappa har även tagit ett lån åt honom på ca 20.000kr och det skall också skrivas papper på, men känns lättare att hitta information om det än telefonerna
Sen när vi skriver papperna behöver vi ha vittnen?
Hej och stort tack att du vänder din fråga till oss på Fråga Juristen! Jag ska nedan försöka besvara den så väl som möjligt genom att först och främst ge en allmän redogörelse för din fråga, och sedan praktiska tips på hur du kan gå vidare i din situation.
Avtalsfrihet
Avtalsfrihet och anbud och accept
I Sverige råder avtalsfrihet. Detta innebär att man är fri att avtala om i princip vad som helst, så länge som det håller sig inom lagens ramar. Om ett avtal är ogitligt beror det oftast på hur avtalet har ingåtts, snarare än vad det har ingåtts om, då exempelvis avtal som är ingågna under tvång är ogiltiga (3 kap §§ 28-29 avtalslagen). I stort sett kräver endast ett avtal ett anbud och en accept för att vara giltiga, vilket enkelt beskrivet innebär att minst två parter ska ha kommit överens om något och gett uttryck för att detta är bådas vilja (1 kap § 1 avtalslagen). Avtal kan ingås både muntligt, genom konkludent handlande (d.v.s. att parternas beteenden styrker att de kommit överens om något) och skriftligt. I bevishänseende vid eventuella framtida tvister finns det dock många fördelar med att ha ett skritfligt avtal, då det är klart och tydligt vad som gäller. Undvik även att använda otydliga formuleringar i avtalet för att göra det så tydligt och "rakt fram" som möjligt, då det minskar risken för tolkningsdiskussioner vid en eventuella framtida tvist. Förutom anbudet och accepten finns det alltså inga speciella formkrav för att ett avtal ska vara juridiskt binande, förutom när det kommer till vissa speciella avtal - såsom köp av fast egendom eller testamenten vilket det inte är fråga om i detta fallet.
Avtalstyp skuldebrev
När det kommer till avtal om ekonomiska skulder så kallas det för ett skuldebrev. Detta är den typ av avtal som jag bedömer är lämpligt skulden som din pappa har till din f.d. partner, då skulden är en fast summa som ska betalas tillbaka (till skillnad från abbonemanget som avser betalning varje månad). Det finns två olika typer av skuldebrev; löpande och enkla. Skillnaden mellan dem är att medan löpande skuldebrev kan överlåtas till en annan person (kap 2 § 1 skuldebrevslagen), så är enkla ställd till en viss person (kap 3 § 1 skuldebrevslagen). För att ett skuldebrev ska vara giltigt måste det föregås av anbud och accept, samt dessutom vara skritfligt , men i övrigt råder inga formkrav precis som vid upprättandet av ett vanligt avtal.
Hur ni ska upprätta ert avtal
Sammanfattningsvis så råder det inga större formkrav för att era avtal ska bli juridiskt bindande. Vad avser din pappas skuld till din f.d. partner skulle jag också rekommendera att rubricera detta som ett "Enkelt skuldebrev", medan din f.d. partners betalningsskyldighet till dig avseende mobilabbonemanget kan rubriceras mer fritt, t.ex. "Avtal om månadsbetalning för mobilabbonemang". För att skuldebrevet ska vara giltigt krävs att det är skritfligt. Trots att det inte är ett lagkrav att avtalet om mobilabbonemanget upprättas skrifligt så skulle jag ändå rekommendera detta då är en fördel i bevishänseende. Dessutom kan det säkerligen vara bra för dig och din f.d. partner att ha det på skrift, så att det klart och tydligt framgår vad som gäller. För att kravet på anbud och accept ska vara uppfyllt krävs också att båda parterna signerar avtalet, fördelaktligen med både namnförtydligande, namnunderskrift och datum. Det är inget krav på att vittnen skriver under avtalet för att det ska vara giltigt, men om du tror att framtida tvist kan uppstå rörande avtalet är det bara en fördel i bevishänseende om avtalet även är bevittnat. Det är dessutom viktigt att ni tydligt har uttryckt er partsvilja för att det klart och tydligt ska framgå vad som gäller vid en eventuellt framtida tvist. För att sammanfatta bör avtalen alltså vara juridiskt giltiga så länge som de har ingåtts med bådas samtycke, är skriftliga, underksrivna, daterade och det tydligt framgår i dem vad som gäller.
Jag hoppas du har fått svar på dina frågor! Skulle du behöva ytterligare hjälp med att upprätta avtalet är du mer än välkommen att kontakta våra duktiga och erfarna jurister på Familjens Jurist. Bland annat finns det möjlighet att upprätta ett skuldebrev direkt online för 599 kr, men det finns självfallet också möjlighet att få mer individualiserad rådgivning.
Lycka till med er situation och välkommen åter med ny fråga till oss på Fråga Juristen i framtiden!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.