Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Hur varmt måste det vara i en hyresrätt?

Hej. Jag undrar hur varmt det skall vara i en lägenhet. Ja har bott i denna lgh i snart 9 år och har aldrig varit sen med betalning av hyra. Har talat med hyresvärdencom värmen, men hon säger att det är rätt. Har påpekat det till henne, var samma svar. Jag har fem element i lgh, men bara är knappt ljummig. Har ca 20.2 grader men hon ändrar inte. Ska det inte vara värme på alla element? Alla som bor här tycker att det är för kallt. OBS alla som bor här är äldre! Man ska inte behöva att gå inne att frysa. Jag är jättetacksam om ni kan svara mig om jag kan gå vidare om detta med värmen. TACKAR på förhand.

Rådgivarens svar

2021-01-21

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Hur varmt måste det vara i en hyresrätt?

Din hyresvärd har en skyldighet att hålla lägenheten i brukbart skick (12 kap 9 § jordabalken). Som en del i den lägsta godtagbara standarden för hyresrätten ska det finnas kontinuerlig uppvärmning (12 kap 18a § 6 st jordabalken).

Det finns ingen lagstadgad skyldighet för lägsta temperarur, men Folkhälsomyndighetens allmänna råd (läs mer här) är en inomhustemperatur på minst 20 och högst 23 grader Celsius. För känsligare grupper bör det dock vara 2 grader varmare. Med känsligare grupper menas bl.a. äldre. Om det är kallare än den lägsta rekommenderade värmen bör du kontakta din hyresvärd och be denne höja värmen.

Om din hyresvärd inte gör någonting åt saken kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsnämnden i din kommun. De kan sedan begära att din hyresvärd gör en temperaturmätning och åtgärdar eventuella fel.

Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.