Hej! Vi har köpt ett hus av en dam som lämnat kvar skrot på tomten och på husets vind, hon vägrar betala eller forsla bort det. Hur går vi tillväga? Man kan väl inte lämna skrot på en tomt man lämnar? Med skrot menar jag stor rostig sak som låg i buskar och eternit plattor här och där.
Hej och tack för att ni vänder er till Fråga Juristen!
Kvarlämnade saker
Generellt sett kan man säga att ens äganderätt i viss egendom inte påverkas av var man lämnar den. Det som den förra ägaren har lämnat på er tomt är förvisso skrot, men det är fortfarande hennes skrot. Om ni skulle göra er av med de kvarlämnade sakerna, utan hennes medgivande, skulle det kunna utgöra egenmäktigt förfarande i 8 kap. 8 § Brottsbalken.
Handräckning
Ett sätt att lösa er situation kan vara att ansöka om handräckning hos Kronofogdemyndigheten. Handräckning regleras i Lagen om betalningsföreläggande och handräckning (förkortat BfL).
Det finns två sorters handräckning: vanlig (3 § BfL) eller särskild (4 § BfL). Man kan ansöka om vanlig handräckning om man vill att en person ska åläggas att fullgöra något annat än betalning, om tidpunkten för fullgörelse har inträtt. Särskild handräckning handlar mer om situationen när ens besittning av viss egendom har rubbats.
I ert fall blir det sannolikt aktuellt med vanlig handräckning. Till exempel: om det står i ert kontrakt att tomten ska vara städad senast på tillträdesdagen så har ju den förra ägaren inte fullgjort sin del av kontraktet. Ansökan om handräckning kan göras på Kronofogdens hemsida.
Rekommendation
Jag skulle rekommendera att ni försöker tala med damen i fråga igen. Kanske bli hon mer mån om att flytta på sitt skrot om ni förklarar att ni annars hade tänkt ansöka om handräckning. Om detta inte hjälper är ni givetvis varmt välkomna att boka en tid med en av våra jurister, så att vi kan hjälpa er vidare i ärendet.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.