Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Hyra lokal i andra hand

Hej, min vän har hyrt en stor butikslokal sv rn privat fastighetsbolag . Han vill hyra ut 25m2 till mig  dvs en del av hans butikslokal och ger mig ett hyresavtal på tre år med tre eller nio månader uppsägningstid men utan att ansöka om tillstånd hos fastighetsbolaget och han påstår att han har fått muntligt tillstånd  från dem. Jag ska investera och renovera lokalen som kostsr mig en hel del. Har jag rätt till besittningsskydd efter tre år? Vilken rättigheter har jag ifall han ska  säga upp hyresavtalet efter tre år och inte förlänga hyrestiden?.
Vad hända om fadtighetsbolaget ogäller det, kommer den kadta ut mig och förlorar  alla mina investetade pengar?  Tack då mycket
Hälsningar

Rådgivarens svar

2017-09-28

Hej! Tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din juridiska fråga.

Andrahandsuthyrning av lokaler

Reglerna kring uthyrning av lokaler finns i 12 kap. jordabalken (JB). Det är tillåtet att hyra ut en lokal i andra hand men ibland kan det krävas samtycke från hyresvärden. Du behöver dock inte något samtycke när du endast hyr en del av lokalen och förstahandshyresgästen fortfarande är kvar i resterande del av lokalen. Detta benämns såsom partiell andrahandsupplåtelse och är tillåtet utan hyresvärdens samtycke så länge det inte är till men för hyresvärden. Vad inte till men för hyresvärden innebär är inte helt självklart men att använda lokalen på ett annat sätt än vad som stadgas i hyreskontraktet mellan hyresvärden och förstahandshyresgästen kan utgöra men för hyresvärden. Utan att veta vad du kommer använda lokalen till och vad som det är tänkt att lokalen ska användas till kan jag inte svara på om din verksamhet kommer vara till men för hyresvärden. Ett exempel som inte utgör men för hyresvärden är att du hyr en del av en lagerlokal i andra hand för att förvara saker där. Lagrum för detta är 12 kap. 41 § JB.

Om hyresförhållandet varar längre än nio månader får du ett indirekt besittningsskydd till lokalen enligt 12 kap. 57-60 §§ JB. Det här innebär att du i vissa fall kan få ersättning av hyresvärden (hyresvärden för dig är personen som hyr lokalen i första hand) om kontraktet upphör. Om hyresvärden säger upp avtalet efter tre år kan du exempelvis få ersättning för de arbeten du lagt ner i lokalen. 

Sammanfattning

Som jag ser det bör det inte vara några problem att du hyr denna lokal i andra hand. Det kan dock vara bra om du själv pratar med fastighetsbolaget innan du skriver på något hyresavtal. Även fast något samtycke krävs från fastighetsbolaget så är det fortfarande bra om de är medvetna om vad som kommer ske med lokalen och du får en bättre relation med dem vilket kan gynna dig i framtiden. Fastighetsbolaget har säkert varit med om andrahandsuthyrningar tidigare och kan hjälpa dig om du har några frågor.

Du bör även kolla upp förstahandskontraktet så att din verksamhet inte skiljer sig från vad lokalen är tänkt att användas till. Om du använder lokalen på ett sätt som är till men för hyresvärden så kan du förlora lokalen utan ersättning. Du bör därför vara noga att din verksamhet inte är till men för hyresvärden innan du börjar renovera.

Hoppas detta svar var till din hjälp och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsingar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.