Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Hyresvärdens underhållningsskyldighet vid lokalhyra

Jag hyr en företagslokal (kontor) i en privatfastighet sedan ett par år tillbaka. Ventilationen i min lokal är obefintlig och det blir väldigt varmt och dålig luft, speciellt sommartid. Jag tvingas ha ytterdörren öppen med oljud och avgaser som följd då fastigheten ligger precis vid en trafikerad genomfartsled.
Jag har påtalat problemet för min hyresvärd ett flertal gånger men de påstår att om jag vill bättra på ventilationen får jag bekosta detta själv. Jag menar att då jag hyr en kontorslokal borde det åligga hyresvärden att se till att luften och temperaturen är anpassad för den typ av verksamhet jag bedriver.
Temperaturen överstiger 30 grader somliga dagar, vilket påverkar mitt arbete negativt i högsta grad med huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Jag börjar fundera på om jag måste bekosta detta själv då situationen är ohållbar.
Så, hur ser lagen ut? Kan jag tvinga min hyresvärd att bekosta de ingrepp som krävs för att temperaturen skall vara dräglig - eller får jag bekosta detta själv?

Rådgivarens svar

2017-07-18

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Eftersom du hyr din lokal blir hyreslagen tillämplig. Hyreslagen hittar du i 12 kapitlet jordabalken. Hyreslagen gäller både för bostadslägenheter och lokaler, men alla bestämmelser är inte tillämpliga på lokaler. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.   

Vad gäller enligt hyreslagen?
Enligt 15 § hyreslagen ska hyresvärden under hyrestiden hålla lägenheten i fullt brukbart skick för det avsedda ändamålet. Detta betyder att hyresvärden har en underhållningsplikt. Underhållsplikten sträcker dig dock bara till att hålla lokalen i det skick som den var i vid tillträdet. Hyreslagen är dispositiv vilket innebär att om du och hyresvärden har kommit överens om något annat ska den överenskommelsen gälla. Ofta brukar ett hyresavtal upprättas mellan parterna där parterna kan reglera vem som ansvarar för vad. Det är vanligt förekommande att hyresgästen t.ex. ansvarar för underhållet av de inre delarna av lokalen så som lokalens väggar, golv och tak medan hyresvärden ansvarar för själva byggnaden och allmänna utrymmen. Hyresavtalet har inga formkrav, det kan upprättas muntligen, ett muntligt avtal blir dock svårare ur bevishänseende. Finns inget avtal är det hyresvärden som ansvarar för samtliga underhållsåtgärder. Hyresvärdens underhållningsskyldighet gäller under förutsättning att hyresgästen inte har orsakat skada genom eget vållande eller vållande av någon i hens hushåll eller av någon som utför arbete för hens räkning, 24 § hyreslagen.

Vad gäller i din situation?
Om du och hyresvärden har ett hyresavtal bör du kolla upp vad som står i det. Där bör det framgå om det är du eller hyresvärden som ska ansvara för ventilationen. Finns inget hyresavtal är det din hyresvärd som ska ansvara för ventilationen och bekosta eventuella kostnader. Din lokal ska hållas i fullt brukbart skick för det avsedda ändamålet. Att det är 30 grader i lokalen och att du tvingas ha ytterdörren öppen som orsakar oljud och avgaser kan inte anses utgöra fullt brukbart skick. Det kan dock ha betydelse för vad det är för ventilationsanläggning, om det är en ventilation som du själv har kopplat in i lokalen kan det vara du som ansvarar för den, är det dock ett ventilationssystem som går genom hela huset bör det vara hyresvärdens ansvar.

Hur kan du gå vidare?
Kolla upp eventuellt hyresavtal och se vad som står i det. Kontakta annars din hyresvärd igen och ta upp underhållsskyldigheten. Som hyresgäst av en lokal har du tyvärr inte samma skydd som en hyresgäst för en bostadslägenhet då man kan begära ett åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden. Om din hyresvärd har brustit i sin underhållningsskyldighet eller underlåtit att avhjälpa en brist kan du ha rätt till nedsättning av hyran eller skadestånd. Behöver du ytterligare hjälp med att ta saken vidare är du välkommen att kontakta Familjens Jurist.

Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga.

Med vänlig hälsning,
Sofia Berg

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.