Hej,
jag är vice ordförande i en ideell förening för hyresgäster på ett seniorboende. Under våra styrelsemöten avhandlar vi emellanåt frågor av socialt känslig art liksom frågor hur vi ska agera strategiskt i framtiden.
Vid första mötet med den nyvalda styrelsen 2017 framhöll jag vikten av sekretess och att ingen ledamot får sprida information om vad eller hur styrelsen diskuterar vissa ämnen. Efter några månaders verksamhet visar det sig att åtminstone en person i styrelsen brutit tystnadsplikten. Vid nästa styrelsemöte kommer jag att repetera tystnadspliktens betydelse för vår integritet som förtroendevalda. Ordföranden och jag kommer också att förevisa en skriftlig försäkran om tystnadsplikt som samtliga ledamöter förväntas underteckna.
Mina två frågor är:
1) Finns det en enkel juridiskt hållbar mall för avtal om tystnadsplikt i idéella föreningar och var kan vi i så fall hämta den eller få tips om hur den bör författas?
2) Vilka negativa sanktioner kan i sammanhanget vidtagas mot den som bryter avtalet?
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
I brist på en lag om ideella föreningar, är det i huvudsak föreningens stadgar som ska följas. Det innebär att en förtroendevald kan bli ansvarig om denne gör något i strid mot stadgarna, givet att ett ansvar finns stadgat. Situationen utan lagstiftning har medfört att ideella föreningar regleras enbart av generella principer och rättspraxis. Jag har däremot inte hittat någon passande praxis för denna situation.
Avtal mellan föreningen och förtroendevalda
Det är möjligt att föreningen som juridisk person ingår ett sekretessavtal med ledamöterna. För ett sådant avtal krävs att en viljeförklaring från anbudsmottagaren föreligger. Det finns således inget utrymme för negativ avtalsbundenhet; dvs att anbudsgivaren ensidigt bestämmer att ömsesidig avtalsbundenhet har uppkommit (se 8 § 2 st AvtL ).
Vad gäller sanktioner kan det avtalas fritt om, så länge de inte strider mot stadgarna eller betraktas som oskäliga (jfr 36 § AvtL)
Avseende avtalsmallar för sekretess är det möjligt att hitta sådana på nätet. Ni kan även upprätta sådana på egen hand. Däremot är det inte säkert att ett sådant avtal är hållbart, exempelvis beroende på sanktionernas omfattning. Om du vill ha hjälp med att upprätta ett juridiskt hållbart sekretessavtal får du mer än gärna kontakta en av våra familjejurister på ett kontor nära dig.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.