Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Inneboendes rätt till bostadsrätt

Hej,
Jag har idag en hyresrätt som den 15 december ombilas till bostadsrätt. Jag står som ensam ägare till lägenheten och kommer själv köpa den.
Jag har en kompis som är inneboende hos mig, vi bor alltså där bägge två samtidigt. Han hyr en del av lägenheten.
Behöver jag skriva något typ av inneboendeavtal? Kan han annars göra anspråk på lägenheten eftersom det blir bostadsrätt medans vi bägge bor där?

Rådgivarens svar

2017-11-05

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Jag uppfattar din fråga som att du funderar på om din inneboende kan ha rätt till lägenheten då han vid tiden för ombildning är bosatt där. Dels kommer jag redogöra för inneboendes besittningsskyd, dels kommer jag redogöra för vad som gäller enligt sambolagen.

Besittningsskydd för inneboende
Besittningsskydd innebör en rätt att bo kvar även om hyresvärden säger upp avtalet. Med inneboende är någon som hyr en bestämd del av bostaden mot ersättning. En inneboende i en vanlig bostadslägenhet är undantagen från besittningsskydd och är inte tidsbegränsat, dvs. att det tillkommer en besittningsskyd efter viss tid, se 12 kap. 45 § 3 punkten hyreslagen.

Man kan skriva en särskild överenskommelse där besittningsskyddet avtalas bort. Det är lämpligt att upprätta om exempelvis en andrahandshyresgäst ska bo i lägenheten en längre tid än två år och du hyr ut hela din hyresrättslägeneheten eller bostadsrättslägenheten. Då det vid dessa situationer finns ett besittningsskydd som medger en rätt att bo kvar. Eftersom den som är inneboende inte har något besittningsskydd behöver inget avtal upprättas för den anledningen. 

Den lagstadgade uppsägningstiden för en hyresgäst är tre månader. Det är möjligt att genom upprättande av ett avtal förkorta uppsägningstiden, se 12 kap. 4 § hyreslagen.

Sambolagen inte tillämplig på inneboende
Enligt sambolagens regler utgör sambors gemensamma bostad och bohag samboegendom, om egendomen har förvärvats för gemensam användning, se 6 § sambolagen. Om förhållandet upphör kan en sambo begära att en bodelning sker, se 8 § sambolagen. Då läggs summan av all samboegendom ihop för att sedan delas lika mellan parterna, se 14 § sambolagen.

Sambolagen är dock inte tillämplig på inneboende. Enligt lagen avses med sambor två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Med parförhållande menas att de som sambor ska ha ett förhållande där det normalt ingår ett sexuellt samliv. Med gemensamt hushåll avses att samborna samarbetar om vardagliga sysslor och att de har gemensam ekonomi, eller i vart fall ett sådant ekonomiskt samarbete att man kan tala om hushållsgemenskap, se 1 § sambolagen.

Sammanfattning
Önskar du reglera uppsägningstiden för din inneboende finns möjlighet att avtala om annat i ett inneboendeavtal. En inneboende får dock aldrig besittningsskyd oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Vidare har inte heller en inneboende möjlighet att göra anspråk på lägenheten. Inleder ni ett samboförhållande rekommenderar jag dig att upprätta ett samboavtal, men i dagsläget är sambolagen inte tillämplig. 

Jag hoppas du har fått svar på dina frågor och funderingar! Önskar du komma i kontakt med våra jurister för upprättande av avtal, kan du göra det här. Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.