Hej!
Jag har en fundering.
Om man sålt en bil, och angavit muntligt ett miltal, men senare i all stress så kommer man på att man angav fel miltal ( gått ca 8-10% mer än de muntliga angivna) efter det att han köpt bilen.
Förutom de finns det inga andra "fel" på bilen.
Och han som köpte den gick inte igenom dokument å annat viktigt speciellt nogrannt.
Och jag döljde ingenting, köparen hade tillgång till alla tillhörande dokument och uppgifter.
Vad händer då i efterhand?
Hej,
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Utifrån förutsättningarna i din fråga utgår jag ifrån att det rör sig om ett köp mellan två privatpersoner. Detta innebär att köplagen blir aktuell, om ni inte avtalat om annat, 3 § köplagen.
Fel i varan
Enligt 18 § köplagen föreligger fel i varan om inte varan stämmer överens med de uppgifter om säljaren lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet som kan antas ha inverkat på köpet. En vara kan även säljas i ”befintligt skick”, men kan ändå anses vara felaktig om den inte stämmer överens med de uppgifter som säljaren har lämnat eller om den är i väsentligt sämre skick än köparen hade kunnat förvänta sig, men hänsyn till varans pris och övriga omständigheter, 19 § köplagen.
Enligt 20 § köplagen har köparen ingen plikt att undersöka varan innan köpet, men om köparen ändå undersöker varan så kan denne inte åberopa sådant fel som upptäcks eller borde ha upptäckts vid undersökningen. Detta gäller inte om säljaren handlat mot tro och heder. För att säljaren ska ha handlat mot tro och heder så måste säljaren vetat om att utfästelsen var felaktig vid försäljningen. Vilket du inte visste om, vilket innebär att du inte handlat mot tro och heder.
I ditt fall
För att köparen ska ha rätt att vidta rättsliga åtgärder krävs det att det föreligger fel i varan. Enligt 18 § köplagen stämmer inte uppgifterna som du lämnat vid marknadsföringen av bilen överens med hur långt bilen faktiskt har gått. Om denna utfästelse inverkat på köparens köp av bilen så är det att anse som ett fel i varan. Däremot kan köparen inte åberopa fel i varan om denne borde ha upptäckt milantalet vid sin undersökning av bilen. Undersökningsplikt mellan privatpersoner ställer höga krav på köparen. Däremot blir undersökningsplikten ”svagare” om säljaren ger information som ger köparen anledning att inte undersöka lika noggrant, vilket har hänt i ditt fall.
Vad kan hända i efterhand?
Upptäckter köparen att det är fel på bilen efter köpet, kan denne reklamera köpet. För att det ska kunna bli aktuellt krävs det att köparen reklamerar köpet i tid och kan visa att det är du som säljare som ansvarar för felet. Då kan köparen kräva exempelvis prisavdrag, 30 § köplagen. För att köparen ska kunna häva köpet måste felet vara av västenlig betydelse för köparen samt att du som säljare var medveten om att du uppgav fel information, 38-39 §§ köplagen. Köparen kan även ha rätt till skadestånd om det är fel i varan, 40 § köplagen.
Sammanfattning
Bedömningar av fel i vara görs i varje enskilt fall och det är därför svårt för mig att avgöra hur utfallet kommer att bli i ditt fall. Jag hoppas däremot att du fått information vad som kan gälla om köparen skulle åberopa fel i varan på grunden att du utgett felaktig information. Det är självklart även fritt att mellan er komma överens om annat, exempelvis att du hör av dig och berättar om att du uppgett fel milantal och därmed erbjuder prisavdrag på bilen eller att köparen går åter.
Om du vill ha ytterligare hjälp är du välkommen att ställa en till fråga. Du är även välkommen att kontakta någon av våra jurister för vidare vägledning. Det kan du göra HÄR.
Med vänlig hälsning,
Fråga Juristen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.