Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Kan ett företag ingå ett avtal med mig utan mitt medgivande?

Hej,

Vi var och tecknade ett mobilabonnemang den 9 dec 2020 och i god tro att papperna var påskriva och att det nya abonnemanget skulle börja gälla utan några problem . den 3 mars 2021 så ser jag att samma person som jag var hos i dec har tecknat ett nytt abonnemang som ä mycket dyrare utan min vetskap. antagligen har de gjort fel vid första teckningen att de missat att skicka in papperna så de har då valt att teckna ett nya dyra abonnemang utan kundens vetskap. kan de verkligen göra så när jag sitter med ett annat abonnemang som jag har skrivit på. har det blivit fel från deras sida bör de ju justera det på nästa faktura inte teckna ett nytt abonnemang i kundens namn. hur går jag vidare nu? kan tillägga att det är en underleverantör till en större mobiloperatör som har gjort detta.

Rådgivarens svar

2021-03-18

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. Jag kommer i mitt svar främst att utgå från reglerna i avtalslagen.

Att ingå ett avtal

I Sverige gäller avtalsfrihet, vilket betyder att både fysiska- och juridiska personer i princip är fria att ingå avtal och utforma dessa så att de passar dem. Avtal behöver inte ha någon särskild form eller innehåll för att vara giltiga. Avtal ingås genom "anbud och accept". (1 kap. 1 § avtalslagen) Det innebär att den ena parten föreslår avtalsvillkor, och om den andra parten godkänner dem har ett avtal upprättats. Både skriftliga och muntliga avtal är därför giltiga. Det kan dock vara svårare för parter att bevisa vad avtalet faktiskt omfattar om det är muntligt. Endast i undantagsfall tillåts “tyst accept”, att bundenhet till ett avtal uppkommer trots att en part är passiv. 

Skydd för svagare part?

Privatpersoner som handlar av företag anses vanligen vara en svagare part och till följd av detta har vissa skyddsregler utformats till förmån för privatpersonen. Detta är konsumentskyddsreglerna. Det som är lite klurigt med mobilabonnemang är att det inte är tal om en sak utan en tjänst. Konsumenttjänstlagen är endast tillämplig på vissa specifika tjänster dit köp av abonnemang inte ingår. Istället får ledning sökas från allmänna principer, praxis och eventuellt annan lag. 

Att ändra ett avtal

Inom avtalsrätten gäller principen “pacta sunt servanda” - avtal ska hållas. En avtalspart kan alltså som huvudregel inte ensidigt ändra avtalsvillkor. Inom mobilabonnemangsbracshen betyder detta att ett avtal som är ingått med en bindningstid binder båda parter och priset får inte höjas under bindningstiden. Ett undantag är mobilabonnemang som gäller tillsvidare. Där anses prishöjningar tillåtna så länge företaget informerar kunden innan en prishöjning sker. 

Det är även relevant vad som står i avtalsvillkoren, om det finns en klausul som tillåter prisändringar i vissa fall eller liknande. Har man skrivit under ett avtal ska även sådana villkor följas, förutsatt att de inte av en domstol bedöms vara oskäliga, det vill säga orimliga eller orättvisa. (36 § avtalslagen)    

Vad gäller i din situation?

Ingådda avtal får som huvudregel inte ändras utan att båda parter godkänner ändringen. Situationen kan vara annorlunda om parterna redan ingått ett avtal med med villkor som tillåter vissa ändringar. Att ingå ett nytt avtal med en part utan dess vetskap är inte godtagbart. Det nya avtalet bör därför gå att bestrida. 

Min rekommendation till dig: 

För att ge ett individuellt svar skulle det vara av betydelse att titta på det avtalet du ingick i december och dess villkor. Om mobiloperatören tecknat ett annat och dyrare avtal utan din vetskap bör det gå att bestrida. Du behöver bestrida avtalet för att inte vara fortsatt bunden av det. Vid avtalstvister finns alltid en riska att det blir en “ord mot ord” situation och bevisning är därför viktigt. Min rekommendation till dig är att du kontaktar en av Familjens Jurists kunniga jurister för att få personlig rådgivning om hur du kan gå tillväga för att reklamera abonnemanget

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.