Hej!
Min sambo har varit inhyrd på en frisör salong i 4år. Ägarinnan ville skriva ett nytt kontrakt.
Men min sambo har inte det i åtanke, för att hon har tänkt att flytta utomlands.
Däremot så hade hon inte meddelat detta till ägarinnan än.
För att detta beslut, om att flytta utomlands, blev bekräftat den 26/8 - 2019.
Igår 27/8 -2019 så hamnade min sambo i konflikt med ägarinnan, då hon ville att min sambo skulle skriva på ett nytt kontrakt. Min sambo, bad ägarinnan att hon ville diskutera frågan senare, eftersom hon skulle ta hand om en kund. Ägarinnan fortsatte att sätta press på min sambo, då min sambo sa till slut att hon inte ville skriva på ett nytt kontrakt. Detta resulterade att min sambo blev avskedad på plats, då ägarinnan också meddelade att min sambos "stol" är tagen från och med måndag den 2/9 -2019. Har 2 frågor.
1. Är det lagligt av ägarinnan att avskeda min sambo på plats, på det sättet?
2. Min sambo har redan betalat hyra, för nästa månad. Har min sambo rätt enligt lag att få tillbaka den inbetalade hyra för September månad?
Eftersom min sambo nu inte får vara kvar, på arbetsplatsen i September månad?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Du beskriver att din sambo varit inhyrd på en frisörsalong enligt ett kontrakt med frisörsalongens ägare. I frågan specificeras dock inte närmre vad kontraktet innehåller. Att hyra en stol på en salong innebär många gånger att personen som nyttjar stolen är egenföretagare och därmed inte räknas som anställd, utan att avtalet istället handlar om en rätt att nyttja en del av salongen. Jag kommer i mitt svar att utgå från att det är detta som skett i din sambos fall, men kommer ändå att göra en kort beskrivning av vad som gäller ifall avtalet rör en anställning. Om jag missförstått frågan är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen, där du väldigt gärna får specificera kontraktets innehåll. Nedan kommer en redogörelse för din situation, med svar på din fråga.
Nyttjanderätt av lös egendom
Att, som du beskriver ovan, vara inhyrd på en salong när man själv är egenföretagare brukar inom juridiken räknas som att salongens ägare upplåtit en nyttjanderätt till en frisör, om att nyttja en del av salongen i sin egna verksamhet. Som jag nämnde ovan så skiljer detta sig från en anställningssituation, där man räknas som arbetstagare och åtnjuter vissa skyddsregler såsom Lagen om anställningsskydd, vilken alltså inte gäller vid nyttjanderättsavtal. Om det är ett nyttjanderättsavtal och inte ett anställningsavtal som träffats mellan din sambo och ägarinnan så är det också avtalet som specificerar hur nyttjanderättsförhållandet ska avslutas samt hur och när betalning ska ske, eftersom det inte finns någon direkt lag som reglerar nyttjanderätter av lös egendom. Då regleras vanligen både hur och när betalning ska ske samt under vilken tid avtalet löper. Löper avtalet tillsvidare kan också uppsägning av avtalet finnas specificerad, medan ett avtal som löper viss tid (mellan två datum) vanligtvis avslutas det datum som anges i kontraktet.
Om din sambo är anställd på salongen
Om det istället rör sig om en situation där din sambo är anställd av frisörsalongens ägare på det sättet att hon räknas som arbetstagare, finns vissa skyddsregler som ska gälla för henne. Uttgångspunkten enligt lagen om anställningsskydd är att man är tillsvidareanställd, om ingenting annat avtalats. Då krävs att arbetsgivaren visar på saklig grund för att man ska kunna sägas upp. Du frågar kring ett avsked på plats. Avskedande är en mer ingripande åtgärd än uppsägning och är tänkt att användas vid de allvarligaste fallen där arbetstagaren grovt har brutit mot sina skyldigheter i anställningen. En arbetsgivare får avskeda en anställd enbart om han eller hon grovt har misskött sin anställning. Blir man avskedad får man lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner.
Sammanfattning och råd
Som du märker så beror svaret på din fråga på innehållet i kontraktet, så jag kan därför inte svara direkt på dina frågor. Om det rör sig om ett avtal om nyttjanderätt så kan ägarinnan av salongen avbryta avtalet omedelbart, om det framgår i kontraktet. Detsamma gäller för betalning av hyra. Ofta regleras dock både uppsägningstid och betalning i avtal, så mitt förslag är att ni börjar med att titta vad som anges i avtalet. Är det så att ägarinnan vidtagit någon åtgärd som bryter mot avtalet kan detta innebära ett avtalsbrott, vilket i vissa fall kan innebära att den andra parten kan göra vissa påföljder gällande. Om detta skulle bli aktuellt så rekommenderar jag er dock att ta vidarehjälp av en jurist, som kan titta närmare på er situation utifrån innehållet i kontraktet. Rör det sig istället om ett anställningsförhållande så rekommenderar jag er att titta på anställningsavtalet och se dels vilken anställningsform som gäller, men också eventuell uppsägningstid.
Genom att följa denna länk kan du boka tid med en jurist. Här kan du också läsa mer om vilka tjänster som Familjens Jurist erbjuder. Jag hoppas att ni fått svar på era frågor och önskar er lycka till!
Med vänliga hälsningar,
Fråga Juristen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.