Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Kan jag ångra en kurs jag beställt?

Hej!
Jag anmälde mig via mail till en kurs i februari som börjar 19/4. I mailet står det så här när det gäller bindande/avbokning:
Bokningsregler-anmälan är bindande från och med en månad innan kursstart, men kan överlåtas till annan person.
Om avbokning sker när det är mindre än en månadkvar till kursstart, debiteras 50% av kursavgiften.
Ombokning av kursdagarna kan genomföras istället för avbokning och då tillkommer ombokningsavgift(se nedan). Dock har man då ev. inbetald kursavgift tillgodo. Vid ev. avbokning fakturerar vi också ev. tilldelat material.

Jag har inte betalat in något och jag har inte loggat in på kursmaterialet, finns det något sätt att boka av utan att det kostar mig något? Tänker på ångerrätt och distanslagen?
Med vänlig hälsning

Rådgivarens svar

2018-03-28

Hej och stort tack för din fråga!

De villkor som du tillhandahållits kan möjligen vara oförenliga med gällande rätt. Utöver det faktum att distansavtalslagen regler gäller mellan dig och motparten (vid beställning över t.ex nätet), är också de villkor om kostnad vid avbokning möjligen för oförmånliga. Även om det inte finns konsumentlagstiftning som avser just kurser, är praxis på området till skydd för konsumenten.

Allmänt om ersättning pga. avbeställning av tjänst
Enligt Högsta domstolen kan en näringsidkare kräva konsumenten på ersättning för den del av tjänsten som redan har utförts samt för arbete som måste utföras trots avbeställningen. Om avbeställning skett därför att konsumentens syfte med tjänsten blivit förfelat på grund av vissa oförutsedda omständigheter, som inte kan läggas honom till last, eller vissa andra omständigheter utanför hans kontroll, behöver han inte erlägga någon ytterligare ersättning. Så snart konsumenten har ett godtagbart skäl för sin avbeställning kan ersättningsskyldigheten således stanna vid det som nu nämnts. Om hans skäl inte är godtagbart har näringsidkaren rätt till ytterligare ersättning dels för förluster i form av kostnader för den återstående delen av tjänsten, dels för förluster i övrigt på grund av att han har underlåtit att ta på sig annat arbete eller på grund av att han på annat sätt har inrättat sig efter uppdraget. Allmänt gäller att näringsidkaren är skyldig att begränsa sin förlust. Det som nu sagts innebär att konsumenten trots sin avbeställning i vissa fall kan bli skyldig att betala lika mycket som om tjänsten hade utförts. Se (NJA 2002 s. 644).

Hur mycket som du kan bli skyldig att betala vid avbeställning av tjänsten beror alltså på vilka kostnader som näringsidkaren har pga. avbeställningen. Det sagda är dock förutsatt att du har väntat för länge med att avbeställa kursen då din ångerrätt enligt sk. distansavtalslagen har gått ut.

Ångerrätt enligt distansavtalslagen
Du har, precis som du själv skrev, en rätt till ångerrätt enligt distansavtalslagen. Ångerrätten varar i 14 dagar sedan avtalet ingicks, eftersom att det avser en tjänst (2 kap. 12 § 2 st). Om däremot näringsidkaren, dvs. den som du beställt kursen av, inte har gett dig information om din ångerrätt enligt distansavtalslagen gäller ångerrätten i ett helt år (2 kap. 12 § 4 st).

Sammanfattning
Du har rätt att ångra ett distansavtal i 14 dagar enligt distansavtalslagen. Den fristen har gått ut eftersom att du beställde i februari. Om näringsidkaren däremot inte gav dig information om din ångerrätt gäller ångerrätten fortfarande, i max ett år. Du kan då frånträda avtalet utan några kostnader. Om näringsidkaren har gett information, har ångerrätten gått ut, och allmänna regler om kostnadsersättning gäller. I sådant fall har näringsidkaren möjligen rätt att begära ersättning för kostnader som uppstått med anledning av avbokningen precis som jag beskrev ovan. Om du har ett godtagbart skäl för avbeställningen behöver ersättningen inte bli stor.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du vill ha hjälp med ärendet är du välkommen att boka en tid med en av juristerna på Familjens jurist. De kan hjälpa dig att få rätt mot näringsidkaren. Boka tid kan du göra här.

Vänligen,

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.