Hej! Jag köpte en akvarellkurs till min tjej i present över nätet till ett företag. Men hon kunde inte gå så jag ville ställa in den, när jag kontaktar företaget säger dem att jag inte kan få tillbaka pengarna på grund av en text som stod längst ned i ett bifogat dokument som jag fick. Den lyder; Avbokningsregler: Enligt EU:s regler för bokningar av semester, resor, inkvartering, fritidsaktiviteter och nöjen har säljaren ingen skyldighet att betala tillbaka pengar om du ångrar ditt köp. Men du kan få tillbaka pengar från ditt försäkringsbolag ifall du eller någon i din familj blir sjuk. Jag rekommenderar dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och kolla upp vad som gäller i din försäkring. Gäller inte distansavtalslagen under ett sådant köp? Har jag inte 14 dagars ångerrätt?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Distansavtalslagen
Distansavtalslagen innehåller regler om konsumentskydd vid distansavtal och avtal utanför affärslokaler, 1 kap. 1 § distansavtalslagen. Eftersom kursen har köpts via nätet blir distansavtalslagen gällande. Konsumenten har som huvudregel rätt att frånträda avtalet (ångerrätt) genom att skicka ett tydligt meddelande till företaget inom 14 dagar från den dag då konsumenten får varan i sin besittning eller om det rör avtal om en tjänst från den dag då avtalet ingås, 2 kap. 10 § distansavtalslagen. Ångerrätten kan inte avtalas bort, eftersom avtalsvillkoren inte får vara till nackdel för konsumenten i jämförelse med reglerna i distansavtalslagen, 1 kap. 4 § distansavtalslagen. Det finns dock flera undantag från konsumentens ångerrätt, 2 kap. 11 § distansavtalslagen. I bestämmelsen anges att konsumenten inte har ångerrätt vid kulturevenemang, idrottsevenemang eller någon annan liknande fritidsaktivitet, servering, catering eller någon annan liknande tjänst, inkvartering, varutransport eller biluthyrning, om näringsidkaren ska tillhandahålla tjänsten på en bestämd dag eller under en bestämd tidsperiod (se p. 12). Vanliga exempel på sådana fritidsaktiviteter som utförs på en bestämd dag eller under en begränsad tidsperiod är till exempel kulturevent och fotbollsmatcher. Det är lite oklart om målarkursen räknas till en sådan aktivitet och därför kan jag inte med säkerhet svara på vad som gäller i din situation. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har ansett att en konsument inte kan ångra ett köp av en hundkurs. ARN nämnde också att alla avtal om tjänster avseende fritidsverksamhet som ska genomföras vid en viss tidpunkt eller tidsperiod är undantagna från ångerrätt. Detta innebär att bestämmelsen inte begränsas till enbart kulturevent och fotbollsmatcher utan även yogakurser, snickerikurser och liknande ansågs kunna omfattas. Det finns alltså en möjlighet att även målerikursen räknas som en sådan fritidsaktivitet som undantas från bestämmelsen.
Konsumenttjänstlagen
Konsumenten har en möjlighet att avbeställa en tjänst, 42 § konsumenttjänstlagen. Reglerna i konsumenttjänstlagen är tvingande, vilket gör att andra villkor som åsidosätter konsumentens avbeställningsrätt kan vara oskäliga. De villkor om att man enbart kan få ersättning från försäkringsbolaget om man blir sjuk som företaget hänvisade till kan alltså anses ogiltiga.
Sammanfattning och råd
Sammanfattningsvis är det svårt att exakt ange vad som gäller, eftersom jag inte har all information. För att få en djupare bedömning skulle jag rekommendera att du tar kontakt med en jurist. Juristerna på Familjens Jurist är specialiserade inom konsumenträtt och kan hjälpa dig vidare i ärendet.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.