Månadshyra 7000 kr. Första inbetalningen betalas in senast 30 dagar innan tillträde och därefter betalas månadshyran i förskott senast den sista dagen i månaden innan betalning gäller för. Kunden har rätt mot en avgift på 5% av hyresbelopp avbeställa bostaden fram till 30dagar före hyresperiodens start. Sker avbeställning 29 dagar före hyresperiodens start eller senare debiteras det förinbetalda hyresbeloppet på 7000 kr. Jag flyttade in 20130901, och sagt upp bostaden nu. Nu frågan: har jag rätt att få tillbaka de 7000 kr som jag betalade in 30 dagar innan jag skulle flytta in ?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Jag förstår din fråga som att du undrar om man som hyresgäst har rätt att få tillbaka ett i förskott inbetalt hyresbelopp i samband med att man flyttar från bostaden. Jag redogör nedan för skillnaden på hyra och deposition vid hyra av bostad och avslutar med en sammanfattning baserad på din situation.
Regler om hyran vid uthyrning av bostad
Det är något olika regler beroende på vad det är för typ av bostad som hyrs ut, vid uthyrning av bostadsrätt gäller lagen om uthyrning av egen bostad och för hyresrätt gäller hyreslagen i 12 kap. jordabalken (JB). Vad som gäller avseende betalning av hyran regleras dock gemensamt i 12 kap. 20 § JB, nämligen att hyran ska betalas sista vardagen varje månad, om ingenting annat följer av hyresavtalet.
Hyra och deposition
Den hyra som en hyresgäst betalar för en hyresrätt ska vara skälig, vilket betyder att hyran inte får vara betydligt högre än hyran för likvärdiga bostäder i samma eller liknande område. Hyrs en hyresrätt ut i andra hand får hyran motsvara förstahandshyresgästens kostnader för hyra, årsavgift eller avgift för andrahandsupplåtelse (12 kap. 19 § JB). För en bostadsrätt som hyrs ut i andra hand får hyran inte påtagligt överstiga kapitalkostnaden och driftskostnaderna för bostaden (4 § lagen om uthyrning av egen bostad).
Den som hyr en bostad har en plikt att vårda den under hyrestiden (12 kap. 24 § JB). Som en säkerhet för denna vårdplikt får den som hyr ut en bostad ta ut en skälig deposition vid uthyrningen. Parterna får själva bestämma vad som är en skälig deposition och villkor för depositionen bör skrivas in i hyresavtalet. Depositionen ska betalas tillbaka till hyresgästen vid hyrestidens utgång, om inte hyresgästen av vårdslöshet orsakat skador på bostaden. Normalt slitage utgör dock inte skäl för uthyraren att behålla depositionen.
Uppsägning av hyreskontrakt
Regler om hyrestid och uppsägning vid hyra av en hyresrätt finns i 12 kap. 3-6 §§ JB. Ett hyresavtal kan gälla antingen för obestämd eller för bestämd tid. Om avtalet gäller för obestämd tid måste det sägas upp för att upphöra att gälla. Ett hyresavtal på bestämd tid upphör däremot att gälla vid hyrestidens utgång, om inte annat har avtalats. Reglerna om uppsägning av ett hyresavtal för bestämd tid är minimiregler, vilket innebär att parterna själva kan avtala om längre tider. Framgår ingenting i avtalet om uppsägningstid så gäller reglerna i hyreslagen. En hyresgäst kan också oavsett avtalad hyres- eller uppsägningstid säga upp hyresavtalet med tre månaders uppsägningstid.
Hyreskontraktet vid hyra av en bostadsrätt kan vid hyra på obestämd tid sägas upp av hyresgästen med en månads uppsägningstid och av hyresvärden med tre månaders uppsägningstid (3 § lagen om uthyrning av egen bostad).
Sammanfattande om din situation
Du skriver att hyran för bostaden är 7000:- och att den första hyran betalades 30 dagar innan tillträdet. Därefter betalades hyran i förskott senast den sista i månaden. Av omständigheterna förstår jag det som att de 7000:- du betalade 30 dagar innan tillträdet alltså avsåg hyra för den första månaden du bodde i bostaden. Dessa 7000:- är alltså hyra för en utnyttjad hyrestid, inte en deposition, och kan således inte fås tillbaka i samband med avflytt.
Du har nu sagt upp hyreskontraktet och ska betala hyra under uppsägningstiden. Den sista hyran ska då betalas den sista dagen i månaden innan du flyttar. Låt oss säga att du sade upp kontraktet den sista maj med en uppsägningstid om tre månader. Hyreskontraktet upphör då att gälla den sista augusti, vilket innebär att den sista hyran ska betalas in den sista juli.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar är du varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.