Hej! Jag har en son som köpt en dyr lägenhet förra året och nu vill sälja för att köpa en annan ihop med sin partner. Jag befarar att han kommer att få sälja med ordentlig förlust. Jag sitter i en villa sedan länge som jag tänkt sälja sedan länge, den kommer jag definitivt få en vinst på. Min fråga är, är det olagligt att jag köper hans lägenhet till det pris han gav och sen direkt säljer den till det pris marknaden ger. Samtidigt säljer jag mitt hus med vinst och kan på så sätt kvitta min vinst mot hans förlust?
Hej och tack för att du vänder dig till fråga juristen med din fråga! Din fråga berör bostadsrätter, vilket regleras av bostadsrättslagen. Först kommer jag redogöra för vad som gäller i allmänhet för att avsluta med att lämna en rekommendation för ditt fall. Jag kommer utgå från att din son köpt en bostadsrätt och inte en ägarlägenhet.
Allmänt om överlåtelse av bostadsrätt
Av 6 kap 4 § bostadsrättslagen framgår en rad formkrav som måste vara uppfyllda för att överlåtelseavtalet ska vara giltigt. Avtal om överlåtelse av bostadsrätt ska vara skriftligt, vidare ska det av köpehandlingen framgå vilken lägenhet överlåtelsen avser, samt finnas uppgift om pris. Både säljaren och köparen ska underteckna avtalet.
Ett annat krav är att köparen ska beviljas medlemskap i bostadsrättsföreningen. Vägras köparen medlemskap är överlåtelsen ogiltig, 6 kap. 5 § bostadsrättslagen. Bostadsrättsföreningen får inte neka köparen medlemskap om villkoren för medlemskap enligt stadgarna är uppfyllda och föreningen skäligen bör godta köparen som bostadsrättshavare, 2 kap. 3 § bostadsrättslagen.
Ditt fall
För att du ska kunna köpa din sons lägenhet krävs att ni uppfyller formkraven för överlåtelseavtalet samt att föreningen inte vägrar dig medlemskap. Beviljandet av medlemskap beror främst på om du är betalningsduglig samt om stadgarnas villkor för medlemskap är uppfyllda.
Rekommendation
Börja med att läsa föreningens stadgar och deras villkor för medlemskap. Framgår det inte någonting som skulle kunna utgöra ett hinder kan du köpa din sons lägenhet och sedan sälja den igen.
Ett annat alternativ är att sonen säljer sin lägenhet och att du istället ger honom en penninggåva från vinsten på ditt hus. På det sättet slipper ni vissa omkostnader kring att sälja lägenheten två gånger, exempelvis överlåtelseavgiften. Viktigt att tänka på är dock att en sådan gåva anses som förskott på arv, vilket har betydelse om du har fler barn. Det kan vara bra att skriva ett gåvobrev, där det framgår vilken summa du ger din son och att denna ska ses som förskott på arv.
Vi på familjens jurist hjälper dig gärna om du har andra frågor eller behöver vidare rådgivning! Hoppas du har fått svar på din fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.