Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Kan man avtala hur vinsten ska fördelas vid en bostadsförsäljning?

Vi äger en villa med 60 respektive 40 procent. Om vi avtalar mellan oss att vinsten efter lån och skatt har blivit betald delas lika, gäller det juridiskt?

Rådgivarens svar

2021-05-12

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för hur man kan reglera vinstens fördelning vid en bostadsförsäljning och hur vi på Familjens Jurist kan hjälpa till med det praktiska avtalsskrivandet. 

Försäljning av fast egendom

När en fastighet ska överlåtas måste vissa formkrav vara uppfyllda. Formkraven är: det ska vara en skriftlig köpehandling där köpeskillingen framgår tillsammans med säljarens vilja att överlåta egendomen. Objektet som säljs ska även specificeras, oftast genom att fastighetsbeteckningen skrivs in i köpehandlingen. Köpehandlingen ska skrivas under av både köparen och säljaren. (4 kap. 1 § jordabalken) Köp som inte uppfyller dessa formkrav är ogiltiga. (4 kap. 1 § tredje stycket jordabalkenFör att få lagfart krävs det även att säljarens underskrift bevittnas. (20 kap. 7 § jordabalken)

Vem har rätt till vinsten vid en fastighetsförsäljning?

Huvudregeln är att ägarandelen i en fastighet ger rätt till en motsvarande andel av vinsten vid en fastighetsförsäljning. Om det på lagfarten står att man äger en viss procent vardera är det den procentsatsen man har rätt till, oberoende av hur stor del man rent faktiskt lagt in som kontantinsats. 

En lösning vore att upprätta ett skuldebrev. Ett skuldebrev fungerar som ett skriftligt bevis som talar om hur pengar ska betalas tillbaka till en person. Det kan tydliggöra summan det handlar om, datum för betalning samt om någon ränta ska tas ut. Det är vanligt att upprätta skuldebrev just när två partners köper en bostad men betalar olika stora delar av kontantinsatsen. Skulden kan då regleras i ett skuldebrev så att vinsten vid en bostadsförsäljning fördelas mer rättvist. 

Om man är sambos och har köpt bostaden för gemensam användning spelar det ingen roll att man ändrar ägandeförhållandet eftersom bostaden räknas som samboegendom och ska delas lika om en bodelning begärts. (14 § sambolagen) Man måste då upprätta ett samboavtal där det framgår att sambolagens regler om bodelning inte ska tillämpas vid en separation. (9 § sambolagen) Om man är gifta och det ska göras en bodelning gäller detsamma, alltså att man som utgångspunkt har rätt till hälften var av giftorättsgodset. (11 kap. 3 § äktenskapsbalken) För att kringgå detta kan man upprätta ett äktenskapsförord. (7 kap. 3 § äktenskapsbalken) Både samboavtal och äktenskapsförord går att kombinera med ett skuldebrev. 

Vad kan du göra?

Det är alltså upp till er att avgöra hur ni ska fördela vinsten vid en eventuell försäljning av er gemensamma fastighet. Huvudregeln är dock att ni får betalt i proportion till er ägarandel av fastigheten. Vill ni att detta ska ändras får ni själva avtala om en annorlunda fördelning alternativt upprättar ni ett skuldebrev.

Min rekommendation:

För att samboavtal och äktenskapsförord ska vara giltiga krävs att en del formkrav iakttas vid upprättandet. Min rekommendation är därför att ni bokar tid med en av Familjens Jurists duktiga jurister om ni önskar hjälp att reglera i ett skuldebrev hur vinsten ska fördelas mellan er vid en försäljning. Då försäljning av fast egendom vanligen innebär en förhållandevis stor summa pengar kan det vara skönt att ha ett juridiskt korrekt avtal klart innan försäljningen väl ska ske. 

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.