Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Kan man få tillbaka en anmälningsavgift vid avbokning av en utbildning?

Hej jag anmälde mig 16 mars till en nagelutbildning (utbildningen skulle ske 12/6) och betalade en anmälningsavgift på 3000 kr. 23 mars avbokade jag min plats på utbildningen och undrar vad som gäller med att få pengarna tillbaka. I min bokning fanns ingen som helst information om att jag inte kommer få tillbaka pengarna för anmälningsavgiften och utbildaren säger att hon inte kommer betala tillbaka. Vad är det som gäller när det kommer till anmälningsavgift och kan jag få tillbaka pengarna?

Rådgivarens svar

2020-03-27

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Jag förstår det som att du bokat utbildningen som privatperson hos en näringsidkare och därför kommer jag att utgå från att så är fallet. Jag tolkar det även som att du inte har bokat utbildningen i näringsidkarens affärslokal.

Distansavtal

En bokning utgör ett avtal. Avtal som ingås på distans eller utanför näringsidkarens affärslokaler regleras i distansavtalslagen. Exempel på distansavtal är bokningar som sker på nätet eller över telefon.

Ångerrätt

Efter ingående av ett distansavtal har konsumenten ångerrätt i 14 dagar, enligt distansavtalslagen 2 kap. 10 §. Konsumenten har alltså rätt att frånträda avtalet genom att meddela näringsidkaren om detta inom 14 dagar från den dag som avtalet ingicks. Meddelandet kan ske skriftligt eller muntligt. Det viktiga är att det tydligt framgår att konsumenten inte vill stå fast vid avtalet. Det är inte nödvändigt att något särskilt uttryck, exempelvis ”ångra”, används.

Om konsumenten utövar sin ångerrätt, ska näringsidkaren betala tillbaka vad konsumenten har betalat, enligt distansavtalslagen 2 kap. 14 §. Återbetalningen ska göras utan onödigt dröjsmål och senast inom 14 dagar från den dag då näringsidkaren tog emot meddelandet om att konsumenten vill frånträda avtalet.

Informera om ångerrätt

Näringsidkaren har även en informationsplikt. Enligt distansavtalslagen 2 kap. 2 § 9 p. ska näringsidkaren, innan ett avtal ingås, ge konsumenten viss information om ångerrätten. Informationen ska upplysa om huruvida och under vilka förutsättningar det finns en ångerrätt, tidsfristen och övriga villkor för ångerrätten, hur ångerrätten utövas samt att det finns ett standardformulär för utövande av ångerrätten och hur konsumenten kan ta del av det. På webbsidor kan denna information framgå av sidans ”allmänna villkor”.

Er situation

Har bokningen skett på distans så ska du ha ångerrätt med tanke på att din avbokning skedde inom ångerfristen (14 dagar från bokningen). Eftersom du har meddelat att du vill avboka bokningen bör det tydligt ha framgått att du ville frånträda avtalet. I så fall ska utbildaren betala tillbaka din anmälningsavgift. Du skriver att utbildaren säger att denne inte kommer att betala tillbaka anmälningsavgiften. Jag skulle därför råda dig att vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och göra en anmälan. Då kan du få tvisten prövad.

Utbildaren har även en skyldighet att innan avtalet ingås informera dig om ångerrätten och villkoren för denna. Om utbildaren gav dig bristfällig information om ångerrätten kan du anmäla det till Konsumentverket.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.