Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Kan man häva ett köpeavtal när inga prestationer har påbörjats?

Hej, i det köpekontrakt som vi har skrivit på står det denna mening: "Skulle någon part inte fullgöra sina skyldigheter enligt detta kontrakt, har motparten rätt till skälig ersättning för sin skada". Vad innebär det för mig som säljare då jag vill häva köpet? Inga transaktioner är gjorda ännu och inget köpebrev är skrivet.

Rådgivarens svar

2019-07-08

Hej, 

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i ditt fall. 

Pacta sunt servanda
En grundläggande princip inom avtalsrätten är att avtal ska hållas. Avtal är juridiskt bindande och innebär att en part som ingått ett avtal är skyldig att fullgöra sina förpliktelser i enlighet med avtalsinnehållet. Denna princip fungerar som en säkerhet för avtalsparternas rättigheter som följer med avtalet.

Hävning
Hävning innebär att köpekontraktet inte längre gäller och båda parter befrias från sina förpliktelser i enlighet med avtalet. Vid hävning upphör avtalet att gälla omedelbart, utan hänsyn till bindningstid eller uppsägningstid. Detta innebär att prestationerna inte ska fullgöras – ingen betalning och ingen motprestation. Hävning kan endast som huvudregel göras till följd av ett väsentligt avtalsbrott. Väsentlighetsbedömningar görs utifrån samtliga omständigheter i det enskilda fallet.

Att häva ett avtal utan grund är ett avtalsbrott. Detta ger motparten rätt att häva avtalet (eftersom hävning är väsentligt avtalsbrott) och kräva skadestånd. Skadeståndet omfattar som huvudregel den vinst som motparten skulle gjort om avtalet hade fullföljts. Detta innebär att det kan röra sig om höga skadeståndsbelopp.

I ditt fall
Om du anser att motparten gjort sig skyldig till ett väsentligt avtalsbrott har du möjlighet att häva avtalet. Detta görs vanligtvis genom ett meddelade till motparten att du vill häva avtalet. Ur bevissynpunkt kan det vara bra att ha det skriftligt. Om du väljer att häva avtalet trots att motparten inte gjort sig skyldig till ett väsentligt avtalsbrott så har motparten rätt att själv häva avtalet på den grund att du begått ett väsentligt avtalsbrott. Motparten har även rätt att få ut skadestånd motsvarande vinsten som skulle uppstå om avtalet hade fullföljts.

Om du inte skulle fullgöra dina skyldigheter i enlighet med avtalet har motparten rätt till skälig ersättning. Skälig ersättning i detta fall skulle kunna vara vinsten som uteblir för motparten för att du inte fullföljer dina förpliktelser. Detta har att göra med det som kallas det positiva kontraktsintresset. Detta innebär att motparten har rätt att sättas i samma ekonomiska situation som om avtalsbrottet (ej fullgöra förpliktelser) ej hade begåtts.

Slutsats
Det finns inget sätt att ta sig ur ett avtal utan att behöva ersätta motpartens kostnader som uppstår med anledning av avtalsbrottet. Om motparten däremot begått ett väsentligt avtalsbrott så har du rätt att häva avtalet. Däremot har du tillsammans med motparten rätt att fritt komma överens om annat. Ni kan exempelvis komma överens om att köpet inte alls ska bli av eller att avtalet inte längre ska gälla om du betalar ett visst belopp. Om du vill ha hjälp med eventuell rådgivning är du välkommen att kontakta någon av våra jurister, det kan du göra HÄR.

Om ni kommer överens om att avtalet inte längre ska gälla mellan er eller om ni kommer överens om någonting annat, kan ett tips vara att dokumentera/signera det. Ur bevissynpunkt är detta bra att ha vid en eventuell framtida tvist.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga. Tyvärr finns det ingen lätt lösning på detta problem. Behöver du mer hjälp är du välkommen att ställa ytterligare en fråga till oss.

 

Med vänlig hälsning,

Fråga Juristen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.