Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Kan min mamma kräva att jag ska betala hyra hemma?

Hej! Jag är 17 år gammal och bor ihop med min ensamstående mamma med flertalet hemmavarande barn. Min mamma är arbetslös och lever på en massa bidrag. Min pappa finns inte med i bilden eftersom han lämnade mig som liten. I vår så fyller jag 18. Min mamms kräver att jag ska betala hyra. Jag kan ansöka om extra underhållssbidrag från min pappa, men min mamma vill då att jag ska ge henne allting för att jag ska få bo kvar hemma. För tillfället så studerar jag heltid på gymnasiet och har flera utgifter att betala. Exempelvis så måste jag betala en mobilräkning, ett gymkort, mitt husdjurs utgifter och försäkring som går på flera hundra i månaden och så tar jag mediciner som jag kommer behöva betala när jag fyller 18. Förutom detta så står jag även för nya kläder, skor, fritid med mera. Jag har inte råd att betala hyra till min mamma, kan hon kräva detta? Vad kan jag göra och hur kan jag gå tillväga?

Rådgivarens svar

2019-12-19

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

Föräldrar har en underhållsskyldighet gentemot sina barn
Fram tills barnet fyller 18 år, ska föräldrar svara för underhåll åt barnet. Om barnet fortfarande går i skolan efter 18-årsdagen så är föräldrarna fortsatt underhållsskyldiga under resterande skolgång, dock längst till barnet fyller 21 år. Till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning (7 kap. 1 § föräldrabalken).

Underhållsbidrag
Om ena föräldern inte har vårdnaden om barnet och inte heller varaktigt bor tillsammans med barnet, eller har gemensam vårdnad om barnet med den andra föräldern men barnet varaktigt bor tillsammans med endast den andra föräldern, ska denna förälder betala underhållsbidrag till barnet (7 kap. 2 § föräldrabalken). Underhållsbidrag är ett tillvägagångssätt att fullgöra sin underhållsskyldighet som förälder, varpå barn har rätt till underhållsbidrag fram tills denne fyller 18 år respektive 21 år om denne fortfarande går i grundskolan eller gymnasiet efter 18-årsdagen. Underhållsbidraget ska betalas till boendeföräldern fram till dess att barnet fyller 18 år, efter det ska underhållsbidraget betalas direkt till barnet.

När underhållsskyldigheten upphör
Efter barnets 18-årsdag (eller 21-årsdag beroende på rådande studier) är föräldrarna inte längre skyldiga att svara för underhåll åt barnet. Därefter kan en förälder kräva att barnet ska betala hyra om denne bor kvar hemma. Konsumentverket har lagt fram kostnadsberäkningar som är tänkt att fungera som vägledning när en förälder ska bestämma vad dennes barn ska betala i hyra.

Avslutningsvis
Idag är du 17 år och går i gymnasiet. Din mamma är därför skyldig att betala underhåll åt dig åtminstone fram tills i vår när du fyller 18 år, eller tills du går ut gymnasiet om du har studietid kvar efter din 18-årsdag. Din pappa har också en skyldighet att betala underhåll åt dig oavsett om han är med i bilden eller inte. Fram tills du fyller 18 år ska dock underhållsbidrag från din pappa betalas till din mamma. Därefter ska din pappa betala underhållsbidrag direkt till dig. När du har fyllt 18 år eller har gått ut gymnasiet, behöver dina föräldrar inte längre betala underhåll åt dig. Din mamma kan därefter begära att du ska betala hyra om du väljer att bo kvar hemma hos henne.

Det du kan göra i din situation är att försöka komma överens med din mamma om vad som kan tänkas vara en rimlig hyra för dig. Hyreskostnader kan baseras på en mängd olika faktorer. På Konsumentverkets webbsida kan ni hitta vägledning för vad som kan tänkas vara en rimlig hyra för en person som är runt 20 år.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar är du varmt välkommen att ställa fler frågor till oss.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.