Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Kan vi få pengarna tillbaka för att hundvalpen hade ett medfött fel?

Vi köpte en hundvalp när den var 4 månader, besiktigad och allt det. Vi besiktar den också sen efter bara nån vecka. När den är 1 år och 4 månader så visar det sig att den har ett medfött/dolt fel i njurarna så vi tvingas avliva den, tyvärr. Nu till frågan, kan vi begära pengarna tillbaka från säljaren?

Rådgivarens svar

2021-12-18

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och vad det innebär för din situation.

Jag utgår i mitt svar från att det är fråga om ett s.k. konsumentköp, alltså när någon handlar för privat bruk av en professionell försäljare (i detta fall en kennel exempelvis). Vid konsumentköp gäller konsumentköplagen. Är det istället ett annat slags köp, t.ex. mellan två privatpersoner, så gäller istället köplagen.

Vilken lag som gäller är dock inte av avgörande betydelse i detta fall, eftersom köparens och säljarens rättigheter och skyldigheter är på många sätt likvärdiga i de båda lagarna.

Omfattas hundar av konsumentköplagen?

Hundar utgör rent juridiskt ”lös egendom” som kan ägas, på samma sätt som en bil eller husgeråd. Det innebär att även hundar omfattas av reglerna för ”varor” i konsumentköplagen.

I praktiken är dock såklart en hund inte som vilken egendom som helst. Dels för att den har ett högre affektionsvärde än annan egendom, dels för det är en levande varelse som kräver särskilda hänsyn i juridiska bedömningar. 

Fel i varan

För att en köpare ska kunna begära ersättning eller andra påföljder från säljaren måste det först konstateras att det föreligger ett ”fel” som omfattas av konsumentköplagen. För att inte förlora rätten att åberopa fel måste säljaren så snart som möjligt efter avlämnandet påtala felet till säljaren.

Vad som utgör ”fel” bestäms i första hand av vad som anges i avtalet. Här får friskrivningar såsom ”befintligt skick” betydelse, eftersom det då av avtalet framgår att köparen inte kan hävda fel enbart för att varan har mindre skavanker eller dyl. Även garantier och andra uttalanden från säljaren om varans egenskaper får betydelse från bedömningen.

Dessutom anges i 16 § konsumentköplagen ett antal fall då varan ska anses felaktig. Dessa inkluderar bl.a. att varan är felaktig om den inte kan användas för de ändamål som den är avsedd för.

Kan ett medfött fel hos en hund utgöra ”fel i vara”?

Högsta domstolen i fallet NJA 1989 s. 156 uttalat sig i just den här frågan. Enligt HD ska hund anses vara behäftad med fel även om defekten visar sig först en tid efter leveransen, om det går att visa att defekten beror på ärftliga anlag. I så fall har felet funnits redan vid leveranstidpunkten eftersom hunden alltid haft dessa anlag. 

Påföljder vid fel

När det konstaterats att varan är felaktig finns det ett antal påföljder som köparen kan kräva från säljaren. Dessa är:

-      Avhjälpande

-      Omleverans

-      Prisavdrag

-      Hävning

-      Skadestånd

Säljaren har rätt att på sin bekostnad avhjälpa felet eller företa omleverans, så länge detta inte innebär större olägenheter för köparen. Först om säljaren inte kan eller vill ombesörja avhjälpande eller omleverans så blir det aktuellt med prisavdrag eller hävning.

Prisavdraget ska beräknas så att det motsvarar skillnaden mellan varan i felaktig och avtalsenligt skick.

Vad gäller skadestånd så kan detta sägas vara en separat påföljd från de övriga. Köparen har genom skadeståndet rätt till ersättning för ekonomiska skador som inte kan åtgärdas genom de övriga påföljderna, eller om säljaren vägrar gå med på de övriga. Köparen har t.ex rätt till skadestånd för de ekonomiska förluster som inte försvinner genom ett avhjälpande, såsom utgifter för att hyra/köpa ersättningsvara under tiden tills avhjälpandet kommer till stånd.

Förutsättningar för hävning

För hävning krävs att felet är av väsentlig betydelse för köparen. Det är alltså avsett för mer allvarliga fel.

Hävning innebär att prestationerna återgår, dvs. köparen får tillbaka pengarna och säljaren får tillbaka varan. Huvudregeln är därför att om varan inte kan återlämnas i samma skick som köparen fick den, så har köparen förlorat sin rätt till hävning.

Detta gäller dock inte om skälet till att varan inte kan återlämnas till säljaren i oförändrat skick inte beror på köparen.

Rekommendation

Utifrån din beskrivning låter det som att hunden haft ett sådant fel som omfattas av konsumentköplagen. Detta fel har funnits redan vid leveransen/avlämnandet eftersom det rör sig om ett medfött fel. Eftersom det funnits redan vid födseln spelar det ingen roll att det visat sig först senare.

Felet är så pass allvarligt att ni har behövt avliva hunden. Ett så pass allvarligt fel bör ge er rätt att häva köpet. Ni kan visserligen inte lämna tillbaka hunden i samma skick som ni tog emot den, men skälet till detta beror inte på ert agerande. Därför bör ni trots detta ha rätt till hävning. Det innebär i praktiken att ni får pengarna tillbaka.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.