Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Köparens rättigheter vid köp mellan privatpersoner

Hej.
Jag har planer på att köpa en soffa på blocket och jag undrar lite vilka rättigheter jag som köpare har? Kan jag på något sätt ångra mig i efterhand då jag inte vet om soffan kommer passa in i min lägenhet??
Tacksam för svar!!!

Rådgivarens svar

2017-07-05

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med dina frågeställningar!

Din rättsställning

Köp mellan privatpersoner regleras som huvudregel i Köplagen (hädanefter KöpL) utom i undantagsfall där Konsumentköplagen kan vara tillämplig. Då det inte finns någon vidare information om säljaren utgår jag därför från att det är köplagen som är tillämplig i din situation.

Det första som kan vara relevant att veta rörande köplagen är att den enligt 3 § KöpL är dispositiv. Detta innebär att det som parterna avtalat om är även det som gäller. I första hand är det alltså avtalet mellan er som styr rättsförhållandet,

Köplagens regler

Att häva ett köp utan anledning är inte möjligt enligt köplagens regler. För att hävning ska föreligga krävs det endera dröjsmål med varans överlämnande eller att varan är felaktig. Att soffan inte passar i din lägenhet är inte ett sådant fel som utlöser grund för hävning i normalfallet. Det kan utgöra ett fel om du fått information från säljaren som sedan inte stämmer överens med soffans egentliga egenskaper. Exempel: Säljaren anger att soffan har en viss storlek som när ni får hem soffan ser inte stämmer. Om detta gör att soffan blir obrukbar för er kan ett fel föreligga.

Samtidigt har du som köpare en viss undersökningsplikt enligt 20 § KöpL. Om felet är något du borde upptäckt innan köpet kan du inte hävda det i efterhand.

Om det trots allt skulle föreligga ett fel är det dock inte säkert att detta även betyder att du kan häva köpet. För att ha möjlighet att häva ett köp krävs det som huvudregel att avtalsbrottet, alltså felet i varan, är av väsentlig betydelse för dig som köpare och att säljaren insåg eller borde insett detta enligt 39 § KöpL.

Handlingsplan och sammanfattning

Sammanfattningsvis skulle jag råda dig att upprätta ett köpeavtal där du konstruerar de rättigheter du vill ha. Så länge säljaren godkänner det kan du införa en klausul som ger dig ångerrätt i exempelvis 14 dagar. Som du märker är köplagens regler inte speciellt förmånliga och följer i mångt och mycket principen pacta sunt servanda alltså att avtal ska hållas. Därför skapar du dig själv den bästa rättställning genom avtalet som du har möjlighet att själv utforma.

Än en gång tack för att du vänder dig till oss här på Fråga Juristen! Jag hoppas det här var svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.