Kan jag säga upp hyresgästen efter 2 månaders hyrestid, med 3 månaders uppsägningstid utan att ange orsak? Alltså utflyttning 3 månader efter närmaste månadsskifte?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Hyreslagen
Eftersom det rör sig om ett hyresförhållande så tillämpas 12 kap jordabalken, även känd som ”hyreslagen”. Jag utgår ifrån att det i ditt fall handlar om hyra av bostad.
Formkraven för uppsägning finns i 12 kap 8 § hyreslagen. Där stadgas det att uppsägningen ska vara skriftlig om hyresförhållandet har varat i mer än 3 månader i följd när uppsägningen görs. Det innebär att uppsägningen kan vara muntlig om hyrestiden har varit kortare än 3 månader. Om det är hyresgästen som säger upp avtalet får det ske muntligen förutom i vissa fall, och då måste hyresvärden lämna ett skriftligt erkännande av uppsägningen. Om uppsägningen ska ske skriftligen framgår det av lagen att hyresvärden bör ange orsaken till att avtalet ska upphöra.
När hyresavtalet kan upphöra
I de allra flesta fall har hyresgästen ett s.k. besittningsskydd, vilket framgår av 12 kap 45–47 §§. Det innebär att hyresgästen inte kan sägas upp av vilken anledning som helst. Exempel på när hyresvärden har rätt att säga upp hyresgästen är då hyresgästen inte betalar hyran, allvarligt stör sina grannar eller om fastigheten ska rivas. Detta är endast några exempel på giltiga grunder för uppsägning, fler grunder som kan föranleda att hyresavtalet upphör anges i 12 kap 42 §, samt 12 kap 46.
När en hyresgäst har ett svagt besittningsskydd alternativt saknar besittningsskydd
I vissa fall har hyresgästen ett svagt besittningsskydd, eller inget besittningsskydd alls. En hyresgäst som hyr i andrahand får till exempel besittningsskydd först när hyrestiden har varat i 2 år. Situationer då det saknas besittningsskydd helt är exempelvis då hyresgästen är inneboende, eller hyr en lägenhet för fritidsändamål och hyresförhållandet är kortare än 9 månader, 12 kap 45 §. I vissa fall kan man även avtala om att besittningsskyddet inte ska gälla, då gäller dock särskilda regler.
Din situation
Du anger att hyresgästen har hyrt bostaden i 2 månader. Det innebär att uppsägningen varken behöver vara skriftlig eller innehålla någon orsak till att du säger upp hyresgästen. Det kan dock vara bra att berätta för hyresgästen varför du säger upp denne, så att hyresgästen kan ta ställning till om den vill bestrida uppsägningen eller inte.
Även om det inte finns något krav på att uppge orsaken till uppsägningen måste du i de allra flesta fall ha en giltig grund för att hyresavtalet ska upphöra, vilket beror på besittningsskyddet som jag har redogjort för ovan. Det innebär alltså att du inte kan säga upp din hyresgäst utan vidare, förutom då hyresgästen saknar besittningsskydd. Mitt råd till dig är därför att kontrollera om din hyresgäst har besittningsskydd och om du i så fall har en giltig grund för uppsägningen.
Om du vill ha ytterligare rådgivning, kan jag rekommendera Familjens Jurist som är specialiserade på frågor om hyresrätt.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.