Avtalets giltighetstid och uppsägningstid. Vi har en bodstadrätt som vi hyr ut Fr.o.m 2020-01-01-2020-12-31. Hyresavtalet upphör vid månadsskifte som inträffar närmast efter 1 månad från uppsägningen. (Minst 3 månader om hyrestiden är minst 3 månader.) Betyder det att vi bara kan meddela hyresgästen att vi inte förlänger avtalet.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag förstår det som att du undrar hur man gör för att avsluta ett avtal om andrahandsuthyrning. Jag redogör därför nedan för tillämpliga bestämmelser och avslutar med en rekommendation utifrån din situation.
Regler om andrahandsuthyrning
Den rättsliga regleringen om att hyra ut bostad i andra hand skiljer sig något åt beroende på vilken typ av bostad som hyrs ut. Regler om att hyra ut en hyresrätt finns i den så kallade hyreslagen i 12 kap. jordabalken (JB). Är det istället ett hus eller en bostadsrätt som hyrs ut, det vill säga en bostad som uthyraren själv äger, så gäller lagen om uthyrning av egen bostad, även kallad privatuthyrningslagen. Privatuthyrningslagen är dock ganska kortfattad och kompletteras därför av reglerna i hyreslagen.
Då det i detta fall rör sig om uthyrning av en bostadsrätt följer fortsättningsvis vad som gäller enligt privatuthyrningslagen. Lagen innebär ett minimiskydd för hyresgästen, vilket betyder att eventuella avtalsvillkor mellan hyresgästen och uthyraren som är till nackdel för hyresgästen är utan verkan mot denne (2 §). Med andra ord, om det i hyresavtalet finns villkor som är sämre för hyresgästen än vad lagens bestämmelser är, så gäller inte avtalsvillkoren för hyresgästen.
Om hyrestid och uppsägning
Reglerna om hyrestid och uppsägning i privatuthyrningslagen finns i 3 §. Ett hyresavtal kan ingås antingen på bestämd eller på obestämd tid. Gäller hyresavtalet på obestämd tid så måste det sägas upp för att upphöra att gälla. Om hyresavtalet istället gäller för bestämd tid, det vill säga att ett visst slutdatum är satt för uthyrningen, upphör avtalet att gälla det datumet och behöver alltså inte sägas upp. Ett hyresavtal kan dock alltid sägas upp innan detta datum och hyresgästen har då en månads uppsägningstid medan hyresvärden har tre månader.
Din situation
Du skriver att ni hyr ut en bostadsrätt, vilket innebär att privatuthyrninglagen blir tillämplig. Ni verkar ha ett tidsbestämt hyresavtal om ett år, men ni har också villkor angående uppsägningstid. Det framgår dock inte om era avtalsvillkor innefattar ett krav att säga upp hyresavtalet för att det ska upphöra att gälla.
Ett hyresavtal på bestämd tid behöver som utgångspunkt inte sägas upp för att upphöra att gälla, men om ni har avtalat om att det måste sägas upp så gäller det villkoret för er som hyresvärd men däremot inte för hyresgästen. Ni får då säga upp avtalet att upphöra att gälla vid det månadsskifte som inträffar tidigast tre månader från uppsägningen. Kortare uppsägningstid än tre månader för hyresvärden är inte tillåtet, oavsett hur lång hyrestiden är.
Avslutande rekommendation
Eftersom jag inte vet exakt hur villkoren i ert hyresavtal ser ut så är det svårt för mig att ge ett klart svar på vad som gäller för er. Men då ni i ert hyresavtal verkar ha avtalat om uppsägningstid, trots att hyresavtalet är på bestämd tid, så gäller de avtalade villkoren och ni som hyresvärd måste då säga upp hyresavtalet för att det ska upphöra att gälla. Jag rekommenderar därför att ni tar kontakt med er hyresgäst och meddelar att ni vill säga upp hyresavtalet.
Jag hoppas att ni har fått svar på er fråga! Har ni ytterligare funderingar, eller behöver vidare juridisk rådgivning, rekommenderar jag att ni tar kontakt med Familjens Jurist som bland annat har stor erfarenhet av bostadsjuridik och hyresavtal.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.