Jag har fått hem en madrass till sjuksäng via Sodexo. Har beställt från en firma som skickat en faktura på 994kr där det står: Vi tillämpar ej öppet köp och bytesrätt. Är detta förenligt med köplagen? Vad gäller för reklamation och hävningrätt?
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Jag utgår i mitt svar från att det rör ett konsumentköp, dvs. ett köp där köparen handlar för privat bruk av en professionell säljare. De regler jag hänvisar till nedan gäller inte då två privatpersoner handlar av varandra, eller när två företag handlar av varandra. Då gäller istället i första hand den vanliga köplagen.
Finns det lagkrav på öppet köp eller bytesrätt?
Nej, det finns ingen gällande lag i Sverige som uppställer ett krav på öppet köp eller bytesrätt. Många butiker erbjuder dock detta, och de butiker som gör det är såklart bundna av sina löften.
Det finns dock ett antal lagar som skyddar konsumenter och dessa ger konsumenten ett antal lagstadgade rättigheter mot säljaren.
Konsumentköplagen
Konsumentköplagen gäller vid i princip alla köp som en konsument gör av en näringsidkare (en professionell säljare). Lagen gäller dock inte vid t.ex. köp av fastigheter.
Enligt 22 § konsumentköplagen har konsumenten ett antal rättigheter om det är fel på varan. Dessa är:
- Avhjälpande
- Omleverans
- Prisavdrag
- Ersättning för att själv avhjälpa felet
- Hävning
- Skadestånd
Säljaren har rätt att i första hand få genomföra avhjälpande eller omleverans, så det är först om säljaren inte vill/kan detta eller om det skulle bli orimligt dyrt som de övriga åtgärderna bli aktuella.
Hävning innebär att köpet återgår. Säljaren har då rätt att få tillbaka varan och konsumenten har rätt att få tillbaka sina pengar. För detta krävs att det är ett mer allvarligt fel.
Reklamation
För att få kräva någon av åtgärderna ovan måste konsumenten reklamera inom rimlig tid från det att konsumenten borde ha upptäckt felet. För att bedöma tidsaspekten finns ett antal hjälpregler.
En reklamation som görs inom 2 månader från det att felet upptäckts ska alltid anses ha gjorts inom rimlig tid (23 § konsumentköplagen), och fel som visar sig inom 6 månader från det att konsumenten tog emot varan anses ha funnits vid mottagandet (20 a § konsumentköplagen). Görs ingen reklamation inom 3 år från mottagandet av varan så förloras rätten att göra reklamation (23 § konsumentköplagen).
Distansavtalslagen
Distansavtalslagen (DaL) gäller avtal som sluts på distans, t.ex. över internet eller telefon. Den gäller även avtal som konsumenten sluter med näringsidkaren utanför dennes affärslokal, t.ex. om näringsidkaren knackar på hemma hos konsumenten för att sälja något.
Vid distansavtal har konsumenten enligt 2 kap. 10 § DaL ångerrätt under 14 dagar från det att konsumenten fått varan. Vissa varor och tjänster gäller inte ångerrätten för. Vilka dessa är framgår av en lista i 2 kap. 11 § DaL. För köp av finansiella tjänster och finansiella instrument (t.ex. försäkringar och aktier) gäller dessutom särskilda regler.
Rekommendation
Det finns alltså inget lagkrav på öppet köp eller bytesrätt. Har man som konsument handlat på distans (t.ex. över internet eller telefon) så gäller dock 14-dagars ångerrätt, vilket i princip är samma sak som öppet köp.
Reklamation har man som konsument alltid rätt till, så länge det inte gått mer än 3 år sedan köpet. Det är dessutom en förutsättning för att få kräva någon av åtgärderna som jag beskrivit ovan, förutom 14-dagars ångerrätten som inte kräver något fel på varan eller någon reklamation.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.