Hej
Imorgon (9 juni 2019) har det gått 4 veckor sedan vi har fått leveransen av en säng som varit skadad av leveransen.
Leveranskillarna från den egna sängmärket skadade sängen då dem gjorde fel vid inbärningen av sängen och när vi tillslut bad dem prova ena hållet ifall sängen skulle gå in, gick det. Tyvärr vad skadan redan skedd och det blev en hörn upprispad på sängtyget.
Denna säng har kostat hemskt mycket pengar och när vi bad om kompensation sa dem först att vi fick en sängkappa, tog ett par men och men för att få en hel bas istället kostnadsfritt då det var i basen, tyget skadades.
Nu har det gått 4 veckor som sagt imorgon (9 juni 2019) och ännu ingen bas trots att dem sa att det skulle ta mellan 3-4 veckor.
På ett mejl svar när vi frågade förra veckan sa dem att basen kommer i mitten av juni. Nu undrar vi om vi kan häva köpet?
Läste från en konsumentrådgivare från konsumentverket att skälig tid är oftast just mellan 3-4 veckor.
Idag (8 juni 2019) ska vi gå till butiken och även lämna in konsumentverkets ångerblankett.
Hur ska vi göra? Har vi rätt att häva köpet?
Tacksam för svar!
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Om du köpt sängen i egenskap av privatperson av ett företag så räknas du som konsument. Då finns den rättsliga regleringen i konsumentköplagen. Om du däremot köpt bilen i egenskap av näringsidkare från en annan näringsidkare är det köplagen som reglerar situationen. Jag kommer att utgå från att du köpt bilen i egenskap av privatperson i mitt svar. Om det inte stämmer får du gärna återkomma med en ny fråga!
Fel i vara
Lagen anger att en vara ska stämma överens med vad som följer av avtalet när det kommer till art, mängd, kvalitet och andra egenskaper. Det är företaget som bär risken för en vara som skadas under transport. Säljaren svarar också för fel som fanns vi tidpunkten för avlämnandet till dig. Som jag förstår det har ni därför reklamerat detta till säljaren, och då har man som köpare rätt till vissa påföljder. Säljaren har i regel i första hand rätt att försöka reparera varan eller skicka en ny vara (omleverans), vilket verkar ha varit aktuellt i er situation.
Skälig tid för omleverans
En omleverans ska ske inom skälig tid efter det att du som köpare framställde sitt krav. Bedömningen av vad som är att anse som skälig tid sker i första hand med hänsyn till köparens intresse av att få varan, men man kan få räkna med en tidsåtgång som är normal på marknaden för varan ifråga. Tiden som de har på sig börjar räknas från när du preciserat ditt anpråk för omleveransen eller om säljaren tagit initiativet att göra en omleverans, från första reklamationen. Det framgår av förarbetena till bestämmelsen att om du som köpare har godtagit en viss tid för omleverans så kan du inte, innan den tiden inträtt, kräva någon annan påföljd under tiden. Om säljaren i er situation hänvisat till att omleverans skulle ta 3-4 veckor och ni godtagit detta kan ni alltså inte häva köpet innan denna tid förflutit. Om de däremot dröjer ytterligare så att man inte längre ka anse att omleveransen skett under skälig tid, har man rätt till andra påföljder.
Rätten att vidta andra påföljder om omleverans inte skett inom skälig tid
Om omleverans eller avhjälpande inte sker inom skälig tid efter reklamationen har du rätt att kräva prisavdrag som svarar mot felet (den trasiga basen). För att ha rätt att häva köpet krävs att felet är av väsentlig betydelse för dig. Där får en helhetsbedömning göras där man ser ifall det finns möjligheter till kompensation genom övriga påföljder, utifrån dina förutsättningar. Enligt lagen har du också rätt till skadestånd.
Sammanfattning och råd
Som svar på din fråga kan det alltså vara möjligt för er att vidta andra påföljder när någon omleverans inte skett inom den tid som ni kommit överens om. Det krävs dock att felet är av väsentlig betydelse för er för att hävning ska bli aktuellt. Däremot bör ni ha rätt till prisavdrag och eventuellt också skadestånd. Ta kontakt med säljaren och påpeka att de överskridit den tid ni kom överens om kring omleverans. Om ni inte kan lösa situationen kan man som konsument vända sig till ARN, som prövar tvister mellan konsumenter och näringsidkare. Vill du komma i kontakt med en jurist kan du göra det genom att följa denna länk.
Med vänliga hälsningar,
Fråga Juristen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.