Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

När börjar acceptfristen löpa?

Om ett anbud ska besvara inom 8 dagar, men skickas exempelvis den 3:e och kommer fram till konsumenten den 5:e. Gäller anbudet när det kommer fram eller från när det skickades. Alltså ska det vara klart den 11:e? Eller 13:e?

Rådgivarens svar

2020-10-08

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag redogör nedan för några av de tillämpliga bestämmelserna i avtalslagen, och avslutar med en sammanfattning utifrån din frågeställning. 

Om slutande av avtal 

Slutande av avtal regleras avtalslagen (AvtL). Lagen är dock dispositiv, vilket innebär att det står avtalsparterna fritt att avtala om annat. Lagens bestämmelser träder alltså bara in om ingenting annat är avtalat (1 § 2 st). I generella ordalag kan man säga att ett avtal sluts när avtalsparterna är överens och vill ingå avtalet, det vill säga när en part har lämnat ett anbud och den andra parten har accepterat anbudet. Enligt löftesprincpen är anbudsgivaren bunden vid sitt anbud tills dess att tiden för svar har löpt ut eller då anbudsmottagaren inkommit med sin accept. När accepten inkommit är båda bundna av avtalet (1 § 1 st). Tiden för när svar på anbudet ska ha inkommit kallas acceptfrist. För att accepten ska anses ha inkommit inom acceptfristen så ska svaret vara anbudsgivaren till handa inom den utsatta tiden. Det räcker alltså inte att svaret har avsänts inom tidsfristen utan det krävs att det har kommit fram till anbudsgivaren (2 § 1 st). Om ett anbud lämnas muntligen utan angivande av någon acceptfrist så måste svar lämnas omedelbart (3 § 2 st). 

Om acceptfrist

Enligt den konventionella acceptfristen kan parterna själva bestämma hur lång tiden för svar ska vara (2 § 1 st). Detta görs ofta genom att anbudsgivaren anger en viss tid för svar i anbudet. Finns ingen tidsfrist angiven så träder den legala acceptfristen in (2 § 2 st). Inom denna tid ska det rymmas den tid det kan tänkas ta för anbudet att komma fram, acceptantens skäliga betänketid och den tid det kan tänkas ta för accepten att komma fram (3 § 1 st).

I anbudet kan anges en acceptfrist genom att det står att svar exempelvis ska ha inkommit inom ett visst antal dagar eller veckor, men det står inte alltid från när denna tidsfrist börjar gälla. Fristens början ska då räknas från det att anbudsmottagaren fått möjlighet att ta del av anbudets innehåll men däremot krävs inte att han faktiskt har tagit del av meddelandet. Har anbudet lämnas i brev eller telegram finns tolkningsregler som säger att acceptfristen utgår från brevets datering eller tidsangivelsen för telegrammets inlämnande för befordran (2 §). Med andra ord innebär detta att om ett anbud lämnats per post och det finns en angiven acceptfrist så börjar denna löpa från dess brevet är daterat. Finns ingen datering räknas istället poststämpeln. 

Avslutande sammanfattning

Avtalslagen är över 100 år gammal och måste därför med viss försiktighet tolkas utifrån dagens rådande omständigheter. Då tiden för anbud och mottagandet av anbudet sammanfaller är det okomplicerat. Har anbudets lämnats muntligen så ska svar lämnas omedelbart, om parterna inte kommit överens om annat. Har anbudet istället lämnats exempelvis via email eller telefonsvarare eller liknande så torde acceptfristens början räknas från det att meddelandet inkommit till mottagaren. Att han inte tagit del av det förrän ett par dagar senare spelar ingen roll. Har anbudet däremot lämnats i brev så räknas acceptfristen generellt från den dag brevet är daterat alternativt från poststämpeln. Svaret på din fråga är alltså att när tiden för acceptfristen börjar löpa beror på på vilket sätt anbudet skickats. Om jag tolkar förutsättningarna i din fråga som att anbudet skickats per post den 3:e och kommit fram till mottagaren den 5:e och det i anbudet angivits en acceptfrist på 8 dagar, så börjar denna räknas från då brevet är daterat, det vill säga senast den 3:e. Accepten ska då vara mottagaren till handa senast den 11:e för att bindande avtal ska ha uppkommit. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.