Jag har köpt en häst den 4/10 som efter en dag började krubbita. Detta är ett kraftigt okynnesfel o kan inte upptäckas vid besiktning.. Jag kontaktade säljaren dag 2 efter hästens ankomst. Då jag anser att priset är för högt pga detta fel vill jag lämna tillbaks hästen. Det här endast gått en vecka och jag kontaktade säljaren dag 2. Det är från privatperson till privatperson köpet har gjorts. Hon vill inte häva köpet.
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller.
Allmänt om fel vid köp av en häst
Hästar ses i rättslig mening som en vara, och när en häst säljs från en privatperson till en annan är därmed köplagen tillämplig. Om köparen efter köpet upptäcker något som gör att den vill vidta vissa åtgärder såsom t.ex. prisavdrag eller hävning, krävs det att det föreligger ett fel i varan i köplagens mening. Säljaren ansvarar för sådana fel som förelåg innan varan lämnades över till köparen.
Av 17 § köplagen framgår att det för det första rör sig om ett fel om varan i fråga om art, mängd, kvalitet, andra egenskaper och förpackning inte stämmer överens med avtalet. Detta förutsätter alltså att den specifika egenskapen som köparen anser är felaktig har reglerats i avtalet. Vidare ska varan, om inget annat följer av avtalet, vara ägnad för det ändamål som sådana varor i allmänhet används för. Detta tar sikte på att varan ska vara funktionsduglig på så sätt att den ska fungera för det vanliga användningsområdet. Varan är också felaktig om den på något annat sätt avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Slutligen föreligger också fel i varan enligt 18 § köplagen om varan inte stämmer överens med uppgifter som säljaren har lämnat före köpet som kan antas ha inverkat på köpet.
Köparen kan enligt 20 § köplagen inte åberopa något som fel som den måste ha känt till vid köpet. Detta innebär att köparen har en undersökningsplikt, och för att kunna åberopa något som fel krävs att den har uppfyllt denna undersökningsplikt genom att t.ex. undersöka hästen och låta en veterinär undersöka den. Om det inte var möjligt att upptäcka felet, kan dock köparen åberopa det som fel.
Om det föreligger ett fel i varan kan köparen enligt 37 § köplagen i första hand kräva avhjälpande eller omleverans. Bara om detta inte kan komma ifråga eller om det inte sker inom skälig tid, kan köparen ha rätt till prisavdrag eller hävning av köpet. För att köparen ska få häva köpet krävs dessutom enligt 39 § köplagen att felet är väsentligt för köparen samt att säljaren insåg eller borde ha insett detta.
Din situation
För att du ska ha rätt att kräva prisavdrag eller hävning krävs att det föreligger ett fel i varan. Det kan röra sig om ett fel ifall ni har avtalat något eller säljaren har sagt något som kan tolkas som att hästen inte krubbiter. Då du inte nämner något om detta utgår jag dock från att ni inte har sagt något om det. Vidare kan det vara fel i varan om hästen inte kan användas för det typiska ändamålet. Det typiska ändamålet med en häst får anses vara att den ska ridas, och så länge det går att rida på din häst är den alltså funktionsduglig i lagens mening. Den möjlighet som finns att åberopa ett fel är härmed ifall det går att hävda att hästen avviker från vad du som köpare med fog kunnat förutsätta. Huruvida detta är fallet är en tolkningsfråga, och det är därmed svårt för mig att säga hur en domstol skulle bedöma situationen. Bedömningen kommer bero på b.la. vad ni har sagt om hästen innan köpet och hur allvarligt beteendet anses vara.
Ett sådant beteende som i det här fallet kan troligen inte upptäckas vid en besiktning, vilket innebär att ifall det rör sig om ett fel så kan du göra påföljder gällande. Eftersom det är fråga om köp av en häst kommer det troligen inte på fråga med avhjälpande eller omleverans, vilket innebär att du i sådant fall har rätt att kräva prisavdrag. Det är dock inte säkert om du har rätt att häva köpet, eftersom detta beteende kanske inte ses som tillräckligt väsentligt. Dessutom krävs att säljaren insåg att det rörde sig om ett väsentligt fel för dig.
Om säljaren vägrar medge prisavdrag eller häva köpet kan du välja att väcka talan mot den i domstol. Domstolen kommer då ta ställning till huruvida det rör sig om ett fel och om det i sådant fall rör sig om ett sådant väsentligt fel att du har rätt till hävning.
Hoppas du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.