Jag hyr en villa i första hand av en privatperson. I hyreskontraktet står det att jag ska svara för löpande utgifter avseende bland annat elström:
”Hyresgästen skall svara för löpande utgifter avseende uppvärmning och elström, sotning, soptömning…”
Hyresvärden står på elavtalet. Jag har fått en kopia på elräkningen varje månad och betalat denna till hyresvärden.
Under en period i vintras var det strömavbrott under en vecka. Elbolaget skickade då avbrottsersättning om ca 12000 kr på efterföljande räkning enligt praxis.
Av denna ersättning fick jag endast 1000 kr, då hyresvärden blev tvungen att köpa en ny vattenpump som frös sönder på grund av avbrottet. Den gamla pumpen var begagnad av ”sämre” modell och hade inte skydd för denna händelse.
Hyresvärden tog alltså resterande 11000 kr (vilket den ny pumpen kostade). De tusen kronor som jag fick täckte inte ens förstörd mat, och framför allt inte den obekvämlighet för en barnfamilj att vara utan el, värme och vatten i en vecka mitt i vintern.
Vid tidigare avbrott har jag alltid fått denna ersättning som ”rabatt” på mina fakturor, då jag betalat själva fakturabeloppet.
Hyresvärden hävdar att dennes försäkring inte täcker händelsen och att elbolagets avbrottsersättning ska användas just för detta.
Borde inte jag äga rätt till avbrottsersättningen då jag ska ansvara för att betala utgifter för elström ses den faktiska elräkningen baserad på min förbrukning? En avbrottsersättning är ju beräknad på just min förbrukning.
Om jag nu inte skulle ha rätt till denna ersättning, borde väl åtminstone hyresvärden ändå behöva reducera hyran på 15000 kr/mån väsentligt mer än 1000kr? Det ska ju motsvara badrum, kök, värme, vatten och hushållsström obrukbart i en vecka.
Hej, stort tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen!
Allmänna bestämmelser i hyreslagen
Regler om hyra och hyresrätter finns i jordabalkens 12 kap, ofta refererad till som hyreslagen. I 9 § hyreslagen stadgas hyresvärdens underhållsskyldighet. Av paragrafen framgår att hyresvärden ska hålla lägenheten i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen i orten är fullt brukbar. Exakt var gränsen för ”brukbar enligt den allmänna uppfattningen på orten” går är svårt att peka ut, men tillgång till el bör definitivt falla innanför den gränsen.
Av 11 § p. 3 och 16 § har en hyresgäst rätt till skälig nedsättning av hyran för den tid som lägenheten är i bristfälligt skick. Av 11 § p. 4 framgår även att hyresgästen eventuellt kan ha rätt till ersättning för skada så länge hyresvärden inte kan visa att skadan inte berodde på hens försummelse.
Tillämpning i ditt fall
Enligt hyreslagen har man rätt till skälig nedsättning av hyran för den tid som lägenheten har varit i bristfälligt skick. Ett hus helt utan el i en vecka bör anses som bristfällig. Vad som är skälig ersättning beräknas med utgångspunkt i hur stort avbräck i nyttjanderätten som skadan har resulterat i. Om bostaden därför var 100 % obrukbar under en veckas tid på grund av strömavbrottet ska ni få en ersättning för den veckan med 100 %. Om ni kunde utnyttja bostaden till 25 % ska ni få hyresnedsättning med 75 % o.s.v.
Hur du bör gå vidare
Om du inte kan komma överens med din hyresvärd har du alltid möjlighet att vända dig till hyresnämnden med tvister rörande hyresvillkor. För att göra det behöver du först maila din hyresvärd med dina krav, om en månad går utan att ni kan komma överens kan du kontakta hyresnämnden. Här kan du läsa mer om hur ansökan till hyresnämnden går till.
Processen i hyresnämnden kostar ingenting men parterna kan inte heller få sina egna utgifter ersatta. Om du till exempel behöver avstå arbete för att delta i hyresnämnden kan sådana kostnader inte bli ersatta. Inte heller kan du få utgifter för juridisk rådgivning ersatt. Om du ändock vill ha vidare rådgivning rörande detta rekommenderar jag dig varmt att kontakta Familjens Jurist. Familjens Jurist är experter på det mesta inom privaträtten.
Hoppas jag har lyckats besvara din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.