Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Ogiltigt avtal på grund av svek

Hej! Jag har haft ett muntligt avtal med en kille som bor i en förstahandslägenhet som jag och min sambo ska ta över. Han kunde under sina 3 månader där uppsägningstiden löper få någon annan att ta över lägenheten. Vi erbjöd honom då sammanlagt 6000 kr, utspridda över 2 månader, för att han skulle ha råd att hålla lägenheten åt oss. Nu när vi varit och skrivit kontrakt hos de som förvaltar lägenheten och vi fick en smärre chock. Han har diffat 500 kr på hyran. Inte sagt att det är kallhyra utan värme, varmvatten och bredband. Vi har sagt att vi vill ha tillbaka pengarna eftersom vi känner oss lurade, men det går han inte med på. En del av vårat avtal för att han skulle bli sponsrad med pengar var även att vi skulle få tillgång till lägenheten en vecka tidigare. Det kommer vi inte heller få. När jag skriftligt konfronterat honom nekar han inte att skulle gett oss fel uppgifter och det finns skriftligt att han inte tänker ge oss lägenheten i förtid som vi sagt. Så, är vi chanslösa ett få tillbaka våra pengar? Har han begått ett avtalsbrott? Är det olagligt att ge fel information mot pengar?

Rådgivarens svar

2020-06-19

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.

Svek som ogiltighetsgrund

Regler om avtal finner man i lagen om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område, allmänt känd som avtalslagen (AvtL). Det finns inga formkrav för avtal, de kan vara skriftliga eller muntliga, men de är likväl gällande. Det kan dock vara svårare att bevisa ett muntligt avtal jämfört med ett skriftligt. En grundprincip inom avtalsrätten är pacta sunt servanda (avtal skall hållas). Från denna princip finns ett antal undantag.

Om part framkallat ett avtal genom att svikligen förleda den andra parten, anses avtalet ogiltigt (AvtL 3 kap. 30 § st. 1). Detta innebär att om den andra parten vilselett genom att t.ex. ljuga om vissa förhållanden som var av betydelse för dig, så gäller inte avtalet. För att kunna åberopa svek som ogiltighetsgrund krävs att motparten varit i ond tro (alltså att vilseledande skett avsiktligt). Följden av att förklara avtalet ogiltigt på grund av svek är att, om möjligt, prestationerna ska återgå. Om motparten medvetet angett felaktiga uppgifter om lägenheten och om möjligheterna att få tillgång till den, så kan detta ses som ett svikligt förfarande enligt avtalslagen. Handlingen kan också utgöra bedrägeri och vara straffbar (brottsbalken 9 kap. 1 §).

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan avtalet förklaras ogiltigt på grund av det svikliga förfarandet. Följden av detta blir att pengarna du betalat ska gå tillbaka till dig. Min rekommendation är du påtalar för personen att du anser dig blivit svikligen förledd och därmed förklarar avtalet ogiltigt. Eftersom du är den som hävdar ogiltighet ligger bevisbördan på dig. Ett muntligt avtal kan vara svårt att bevisa, men eftersom ni hade viss skriftlig dokumentation kan detta vara till er hjälp. Du kan även ange för motparten att möjligheter till polisanmälan finns.

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.