Kan man skriva ett avtal mellan två parter om att inte ingå äktenskapsskillnad (skilsmässa)? Om nej, vilka avtal kan man inte ingå mellan två parter?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Avtalsfrihet och avtalsbundenhet
I svensk rätt gäller de grundläggande principerna om att avtalsfrihet råder och att avtal ska hållas (pacta sunt servanda). Men det finns en annan princip, pactum turpe, som begränsar den friheten.
Pactum turpe
Pactum turpe innebär att inehållet i ett avtal är ogiltigt på grund av att det strider mot lag eller goda seder. Fullgörelse av ett sådant avtal kan inte tvingas fram med hjälp av rättsapparaten. Pactum turpe existerar inte i lagtext utan är att betrakta som en allmän rättsgrundsats.
Avtala bort rätten till skilsmässa
Ett avtal där rätten till skilsmässa avtalas bort står i strid med lag (jfr. Äktb 5:1) och därför kan det inte göras gällande rättsligt.
Vilka avtal kan man inte ingå?
Det finns massvis av avtal som inte kan göras rättsligt gällande på grund av att de strider mot lag eller god sed. I stort sett gäller det för alla avtal som står i strid med tvingande (indispositiva) lagregler. Klassiska exempel på avtal som inte går att göra gällande i domstol är avtal om mord eller annan brottslig verksamhet. Ett annat exempel är abortfallet. I fallet hade en man upprättat ett skuldebrev som stadgade att han skulle utge 25 miljoner kronor till en kvinna om hon aborterade de barn hon bar på. Det finns ingen lagregel som förbjuder brytande av havandeskap i utbyte mot ekonomisk ersätting, men avtalet ansågs istället strida mot god sed och kunde därmed inte göras gällande.
Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. Om du undrar över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga.
Mvh
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.