Vi har köpt en bil på en bilfirma (Kamux) och redan efter ett par veckor påtalar vi om att bromsarna är slut. Sen yttligre några veckor så är växellådan inte bra och den behöver bytas. Vad har vi som kunder för rätt att få för hjälp med detta med alla fel och brister ? Vi jar varit på verkstad och fått allt dokumenterat att det är sönder det som vi påtalat. Kamux vill inte stå för varken broms eller en växellåda.
Hoppas på svar om hur man kan gå tillväga.
Hej!
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din frågeställning. Om du har köpt bilen i egenskap av privatperson blir konsumentköplagen tillämplig. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå tillväga.
Fel på bilen
En bil är behäftad med fel om den inte stämmer överens med avtalet, alltså det som sades vid köpet, se 16 § konsumentköplagen. Bilen måste vara trafiksäker när den säljs, den ska alltså kunna klara en kontrollbesiktning vid köpet. Vanliga fel på bilar har med dess funktion och skick att göra. Säljaren ansvarar för alla fel som förelåg vid köpet, även om dessa fel visar sig en tid senare, se 20 § konsumentköplagen. Fel som visar sig inom sex månader anses alltid ha förelegat vid köpet, se 20 a § konsumentköplagen. Vanliga slitagefel som uppkommit efter köpet anses inte som fel. Säljaren har möjlighet att friskriva sig från fel genom att sälja bilen i befintligt skick. Varan kan dock fortfarande anses felaktig om bilen är i sämre skick än vad köparen med hänsyn till bilens pris och omständigheter kan förvänta sig. Säljaren kan även friskriva sig genom att i en varudeklaration specificera att t.ex. bromsarna är dåliga, detta kan köparen då inte åberopa som fel.
Reklamation
Om du som köparen upptäcker ett fel på en vara måste du meddela säljaren om felet inom skälig tid, se 23 § konsumentköplagen. En reklamation som har gjorts inom två månader anses alltid vara inom skälig tid. Reklamationen bör helst vara skriftlig. Reklamationstiden enligt konsumentköplagen är tre år från köpet, har du inte reklamerat felet inom tre år förlorar du rätten att åberopa felet.
Påföljder vid fel på varan
Genom att reklamera felet på bilen har du rätt att kräva olika påföljder av säljaren. Köparen har rätt att kräva att säljaren avhjälper felet, omleverans av en ny likvärdig bil, prisavdrag eller att häva köpet helt och hållet, köparen kan även kräva skadestånd eller att hålla inne betalningen, se 22 § konsumentköplagen.
Vad gäller i ditt fall?
Du har köpt en bil som har fel på bromsarna och växellådan. Detta får anses utgöra fel på bilen förutsatt att säljaren vid köpet inte friskrev sig från detta. Eftersom du upptäckte felen efter bara några veckor ligger de inom tidsramen sex månader varför de anses ha förelegat vid köpet. Säljaren är alltså ansvarig för dessa fel. Du har även på en gång reklamerat felen. Du har därför rätt till att säljaren tar på sig ansvar för felen och antingen löser det genom avhjälpande, omleverans, prisavdrag eller hävning.
Säljaren ska avhjälpa felet om det kan ske utan skälig kostnad för honom eller henne, se 26 § konsumentköplagen. Om felen är för svåra att avhjälpa kan säljaren istället företa omleverans så att du får en ny likvärdig bil. Om avhjälpande eller omleverans inte kommer i fråga eller om det inte sker inom skälig tid kan du istället begära prisavdrag som motsvarar felet, se 28 § konsumentköplagen. Du kan även välja att häva köpet och få tillbaka alla pengar, du kan dock endast häva köpet om felet är av väsentlig betydelse, se 29 § konsumentköplagen. Detta innebär att felet ska vara avgörande för dig, att bromsarna inte fungerar kan mycket väl vara av väsentlig betydelse. Säljaren har i första hand rätt att försöka avhjälpa felet eller leverera annan likvärdig bil. Om avhjälpandet inte lyckas kan du begära att häva köpet. Om du ännu inte har betalat för bilen, t.ex. om du har köpt den på kredit, har du rätt att hålla inne med betalningen, se 25 § konsumentköplagen. Du kan även ha rätt till skadestånd för de kostnader du drabbats av på grund av att du varit utan bil, se 30 § konsumentköplagen Dessa kostnader kan t.ex. vara resor till och från verkstad, hyrbil, bärgning osv.
Hur kan du gå tillväga?
Kontakta bilfirman igen och förklara att de är ansvariga för fel som visat sig inom sex månader och som de inte har friskrivit sig från. Du kan i första hand kräva att de avhjälper felet eller levererar en ny bil. Om bilfirman fortfarande inte vill ta på sig ansvar är det bra att du har låtit en tredje part dokumentera felen. Du kan då anmäla tvisten till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. ARN gör opartiska prövningar av konsumenttvister. De kan endast komma fram till rekommendationer, men de flesta företag brukar följa deras rekommendationer för att inte hamna på ”svarta listan”. Läs mer om hur du anmäler på deras hemsida HÄR.
Jag hoppas att mitt svar gav dig svar på vilka rättigheter du har och hur du ska gå vidare.
Bästa hälsningar,
Sofia Berg
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.