Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Privatperson som sålt en bil till ett företag och nu ångrat mig, vad gäller?

Hej! Jag har ingått ett avtal som privatperson i avseende att sälja en personbil till ett företag. Pga ändrad livssituation vill jag behålla bilen. Hur gör jag? Vilka konsekvenser kan/bör jag räkna med från företagets sida om jag bryter avtalet. Vi har båda skrivit på. Vad jag har läst kan ett avtalsbrott både få konsekvenser men också hävas om man är överens. Det är bilföretaget som utfärdat avtalet och som bilaga finns "Leveransvillkor personbilar, MRF Motorbranschkonsult AB. Bilagan handlar om att man som privatperson beställer en ny bil och vad man då ska förhålla sig till. Bilagan blir svår att tolka eftersom det i mitt läge är omvända roller, jag säljer och bilföretaget köper. Det finns inga övriga bilagor eller text om särskilda villkor för vad som gäller för vårt avtal.

Rådgivarens svar

2022-10-23

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen med din fråga! Din fråga berör köprätt och avtalsbrott, vilket regleras av köplagen. Jag kommer inledningsvis förklara vad som gäller i allmänhet för att sedan redogöra för ditt fall. 

Av din fråga framgår att du är säljare och företaget är köpare. Av 1 § konsumentköplagen framgår att lagen är tillämplig vid fall då köparen är konsument och säljaren är näringsidkare, det innebär att konsumentköplagen inte är tillämplig i fallet. Istället är det köplagen som blir tillämplig.

Allmänt om köprätt och avtalsbrott

Huvudregeln är att avtal ska hållas, pacta sunt servanda. Det innebär att part som bryter mot avtalet, exempelvis genom att inte fullgöra det, gör sig skyldig till avtalsbrott. Enligt 22 § köplagen begår säljaren avtalsbrott om denne inte avlämnar varan eller gör detta för sent, såvida det inte beror på köparen. Vid fall då säljaren gör sig skyldig till avtalsbrott får köparen hålla fast vid köpet och kräva fullgörelse (23 § köplagen), med undantag för om fullgörelsen skulle vara oskäligt betungande för säljaren, 23 § 2 meningen. köplagen. Köparen har även möjlighet att häva köpet, om avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren hade/borde haft vetskap om detta, 25 § köplagen. Köparen kan inte välja att både fullgöra och häva köpet, påföljderna är så kallade alternativa. Utöver fullgörelse eller hävning har köparen också rätt till skadestånd för den skada denne lider genom säljarens dröjsmål, 27 § köplagen. Enligt 28 § köplagen ska säljaren informera köparen om att denne inte kan fullgöra köpet i tid, om denne inte lämnar sådant meddelande kan köparen begära skadestånd för den skada som kunde ha undvikits om köparen fått meddelandet i tid. 

Värt att notera är att köplagen är dispositiv. Det innebär att parterna, säljaren och köparen, har rätt att avtala om andra villkor som då får företräde framför köplagen. 

Ditt fall

Om du inte avlämnar bilen gör du dig skyldig till avtalsbrott. Vilken påföljd som blir aktuell kan regleras av ert avtal. Är avtalet oklart eller att påföljd inte framgår är det köplagens regler som reglerar påföljderna. Det innebär att företaget antingen kan kräva fullgörelse eller häva köpet, dock endast om avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för företaget och du vetat om eller borde kunnat räkna ut det. Vid sidan av dessa får företaget kräva skadestånd för den skada de lider av att du inte fullgör/är sen med att fullgöra avlämnandet av bilen. Köplagen är dispositiv, så om ni kan komma överens om vilken/annan påföljd får ni göra det. Beroende på vad för slags förändring som skett i din livssituation kan en fullgörelse av avtalet eventuellt anses för betungande för dig, men det är svårt att uttala sig om, då det är en bedömning som görs i det individuella fallet. 

Om du har fler frågor eller behöver vidare rådgivning hjälper vi på Familjens jurist dig gärna! Hoppas du har fått svar på din fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.