Jag underbar hur ni ser på följande situation. Jag som företagare sålde myntplåt på onlineauktion som jag driver. Både inlämnaren till objektet och en myntexpert bedömde objektet som äkta. En köpare ville lägga bud på myntplåten och frågade innan om objektet var äkta. Jag svarade att jag inte har en anledning att tro annat än att objektet var äkta då inlämnaren och en extern kunnig person gjorden den bedömningen. Nu ca 7 månader senare hör köparen av sig att han hade frågat en expert som sa att objektet är oäkta. Han vill häva köpet och få sina ca 6300 kr tillbaka. Vad gäller enligt er upp uppfattning?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller. Regler om onlineköp när säljaren är näringsidkare och köparen är konsument finns i distansavtalslagen, e-handelslagen och konsumentköplagen.
Allmän redogörelse
En köpare har enligt konsumentköplagen rätt att få en vara reparerad, utbytt till en ny eller få pengarna tillbaka om det föreligger ett fel i varan. Denna rätt, som kallas reklamationsrätt, gäller i tre år från det att köpet genomfördes.
Ett fel föreligger bland annat om varan inte stämmer överens med den beskrivning som säljaren har lämnat, eller om varan i något avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. En vara anses även som felaktig om varan inte stämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet.
För att köparen ska kunna åberopa felet krävs att en reklamation görs inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet. En köpare anses alltid ha reklamerat inom skälig tid, om han gör det inom två månader efter köpet.
Tillämpning och råd
Det är möjligt att faktumet att varan enligt köparen är oäkta kan utgöra ett fel i konsumentköplagens mening, särskilt eftersom du meddelade köparen om att den med största sannolikhet var äkta. Det tycks dock inte vara klarlagt att objektet faktiskt är oäkta – och om du kan visa att det är äkta föreligger ju inget fel i varan.
Fråga uppkommer också om köparen har reklamerat inom skälig tid. Enligt min uppfattning har han väntat lite väl länge med att reklamera det påstådda felet. Om man köper en vara på nätet och betvivlar dess äkthet borde man rimligen ha upptäckt felet tidigare än sju månader efter köpet. Eftersom det dock är svårt att se huruvida ett objekt är äkta eller ej kan det vara så att köparen i sådana situationer har längre tid på sig att reklamera. Det krävs normalt inte att köparen gör en ingående prövning av varans kvalitet eller funktion, direkt efter köpet. Huruvida köparen har reklamerat i tid eller ej är alltså en svår bedömningsfråga – men det går att argumentera för bägge sidor.
Mitt råd till dig är att du först och främst pratar med köparen och ser till att få fastställt huruvida objektet är äkta eller ej. Om det visar sig att varan är oäkta är det möjligt att hävda att köparen inte har reklamerat inom skälig tid.
Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor! Om du behöver ytterligare hjälp är du varmt välkommen att boka tid med någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Med vänliga hälsningar,
Olivia Onwuta
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.