Hej!
Jag och mitt ex har gemensam vårdnad om våran hund. Hans nya har fem barn och jag betvivlar att hon har koll på dem alla.
Min fråga är om det är möjligt att utforma ett kontrakt där hon och barnens pappor åtar sig ansvaret för sina barn och att vår hund ska behandlas bra? Vår hund är världens snällaste. Men fortfarande så är det en hund och har man inte uppsikt över sitt barn, utan låter det vara ensam med hunden och att de beter sig på ett sätt som en hund uppfattar som "fel". T ex dra i svansen, försöka rida på henne, hoppa upp och ner och skrika bredvid hunden. Då är det inte ovanligt att en hund säger ifrån genom att markera/skälla/morra/nypa till med munnen och tänderna. Då kan det bli blåmärken eller små sår.
Jag vill känna mig trygg då hunden är där. Och hon ska inte behöva lida för att barnen kanske behandlar henne på ett sätt som hon anser "störande", skulle hon "nypa" till så att barnet får ett märke, så vill jag i kontaktet att de framgår att de inte får göra någon anmälan för sådant som deras barn ev utsätter vår hund för. Och att de har de fulla ansvaret och skulle vår hund på något sätt komma till skada pga barnen, så får de stå för ev veterinär kostnader.
Hade velat ha allt det här som giltigt kontrakt med en signatur, då jag inte kan lita på mamman till barnen.
Hej! Tack för att du vänder dig till oss här på Fråga Juristen med din fråga. Här följer ett svar på vad som gäller i din situation.
Allmänt om avtal
I svensk rätt råder s.k. avtalsfrihet, vilket innebär i princip att vem som helst kan ingå avtal med vem som helst om vad som helt. En fullkomlig avtalsrätt som ordet ger sken av råder dock inte, utan det finns vissa begränsningar både i lag och av allmänna rättsprinciper.
Att det råder avtalsfrihet innebär även en rätt att inte ingå ett avtalsförhållande mot sin vilja. Ett avtal ger nämligen uttryck för vad som kallas partsvilja, och avtalet ses som ett uttryck för parternas gemensamma partsvilja. Det innebär att om en person tvingas att ingå i ett avtalsförhållande mot sin vilja så är avtalet ogiltigt, och avtalet får då inga rättsverkningar för någon av parterna.
Lag om tillsyn över hundar och katter
Regler för vem som ansvarar för hundar och katter, och då även vem som är skadeståndsansvarig för vad en hund eller katt gör, finns i lagen om tillsyn över hundar och katter.
Lagen om tillsyn över hundar och katter är en tvingade lag, vilket innebär att man inte kan upprätta ett avtal vars innehåll strider mot lagens regler. Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter § 19 råder strikt ansvar för dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte har vållat skadan. Det betyder att det inte krävs oaktsamhet från ägares sida för att skadeståndsansvar ska föreligga, utan ägaren eller innehavaren ansvarar för allt hunden gör.
Skadeståndslagen och barns skadeståndsansvar
Enligt skadeståndslagen kapitel 2 § 1 gäller att den som genom uppsåt eller oaktsamhet vållar personskada eller sakskada ska ersätta skadan. Vidare står det i skadeståndslagen kapitel 2 § 4 att den som i fall som avses i 1-3 §§ vållar skada innan han har fyllt arton år skall ersätta skadan i den mån det är skäligt med hänsyn till hans ålder och utveckling, handlingens beskaffenhet, föreliggande ansvarsförsäkring och andra ekonomiska förhållanden samt övriga omständigheter.
Det ovanstående innebär att den person som orsakar bl.a. sakskada, vilket t.ex. skulle vara om din hund skadades så att det kräver ett besök till veterinären, ansvarar för att skadan ska ersättas. Om den som orsakar sakskadan är under 18 ska han eller hon ersätta skadan utifrån de bedömningspunkter som uppräknas i paragrafen. Det är svårt att ge allmänna riktlinjer för hur en sådan bedömning görs eftersom en sådan bedömning grundar sig på olika faktorer, varav ålder är en betydande sådan.
När en person under 18 orsakar sakskada blir det i slutändan många gånger föräldrar som är de som ersätter skadan, och vidare är det vanligt att sådana ersättningar täcks av diverse försäkringar.
Tillämpning och råd
Inledningsvis vill jag uppmärksamma dig på att många av bekymmer täcks in av lag. Det krävs således inget avtal för att barnen i teorin skulle bli skadeståndsskyldiga för en potentiell sakskada (att din hund skadas), och ersättningen för den potentiella skadan skulle med största sannolikhet betalas av föräldrarna alternativt täckas av en försäkring. Dock kan jag inte lova att ett sådant skadeståndsansvar skulle anses föreligga utifall din hund skulle skadas, eftersom en skadeståndsansvarsbedömning gällande barn är beroende av en rad faktorer.
Vad gäller att upprätta ett avtal som friskriver ansvaret för vad en hund möjligtvis skulle kunna göra finns det tyvärr ingen sådan möjlighet, även om en reaktion skulle vara förståelig från hundens perspektiv. Det följer av det strikta ansvaret för hundens ägare eller innehavare enligt lagen om tillsyn över hundar och katter § 19.
När din hund är hos ditt ex är det hen eller en annan innehavare, t.ex. ditt ex nya partner om ditt ex inte är hemma, som ansvarar för skador som din hund skulle kunna orsaka.
Slutligen vill jag tillägga att även om det skulle finnas en möjlighet att upprätta ett avtal som skulle reglera vissa av de situationer som du gärna skulle vilja avtala om, så kan du inte tvinga varken ditt ex, ditt ex ny partner eller andra föräldrar till barnen att ingå ett avtal mot deras vilja.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du har fler saker du undrar över är du välkommen att skicka in fler frågor till Fråga Juristen.
Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.